Marinari români, aflați pe nava confiscată de către rebelii houthi în Marea Roșie

Israelul a dat publicității că, duminică, rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă cargo care este deținută de britanici și operată de japonezi în Marea Roșie. Această captură a avut loc în zona sudică a Mării Roșii și are repercusiuni asupra securității marine internaționale. Potrivit Reuters, Israelul a descris acest incident drept un „act de terorism iranian”. În plus, se știe că pe această navă se află și mai mulți marinari români.

Rebelii Houthi au revendicat capturarea navei, afirmând că aceasta este israeliană. Ei au declarat că vor trata echipajul navei conform principiilor și valorilor islamice. Totuși, rebelii nu au făcut referire directă la Israel în această declarație.

Grupul rebel Houthi este aliat cu Teheranul și au lansat în mod repetat atacuri cu rachete de lungă rază și drone asupra Israelului în semn de solidaritate cu militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza.

Guvernul japonez a confirmat luni că nava capturată este „Galaxy Leader”, operată de Nippon Yusen. Japonia a făcut un apel către rebelii Houthi, cerând, în același timp, sprijinul autorităților saudite, omaneze și iraniene pentru a putea elibera rapid nava și echipajul său. Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a condamnat cu fermitate astfel de acțiuni, deși a subliniat că nu există cetățeni japonezi printre membrii echipajului.

Nava „Galaxy Leader” este deținută de o companie înregistrată sub numele de Ray Car Carriers, cu sediul în Isle of Man, iar aceasta este o subdiviziune a Ray Shipping, înființată la Tel Aviv conform datelor LSEG. Compania japoneză Nippon Yusen, cunoscută și sub numele de NYK, a înființat un grup de lucru pentru a aduna mai multe informații despre situația actuală, inclusiv detalii despre siguranța celor 25 de membri ai echipajului. Aceștia provin din mai multe țări, printre care Filipine, Bulgaria, Ucraina, România și Mexic. Nava transporta mașini și se îndrepta spre India fără a fi încărcată.

Liderii Houthi au anunțat săptămâna trecută că forțele lor vor efectua noi atacuri asupra Israelului și că ar putea lua în vizor navele israeliene din Marea Roșie și Strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Aceste evenimente au ridicat preocupări serioase cu privire la securitatea maritimei internaționale și necesită o cooperare strânsă între diferitele autorități implicate pentru a rezolva această situație delicată într-un mod sigur și eficient.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.