Noi realizări remarcabile atinse de Novak Djokovic – Clasamentul ATP la sfârșitul sezonului 2023

Novak Djokovic a câștigat Turneul Campionilor pentru a șaptea oară în carieră și și-a început săptămâna cu numărul 400 pe primul loc în clasamentul ATP. Aceasta este o realizare impresionantă, deoarece niciun alt jucător nu a reușit să ocupe această poziție timp de atât de mult timp în istoria tenisului.

La finalul anului, Djokovic se afla pe prima poziție în clasament o opta oară în carieră. El a avut un an extraordinar, menținându-se în fruntea ierarhiei mondiale și surclasându-și rivalii. Carlos Alcaraz, câștigătorul de la Wimbledon, l-a urmat pe Djokovic în clasament, ocupând poziția a doua, în timp ce Daniil Medvedev s-a clasat pe locul al treilea. Jannik Sinner, finalistul de la ATP Finals, a ocupat poziția a patra.

Djokovic a declarat că este o realizare destul de bună să rămâi timp de 400 de săptămâni pe primul loc în clasamentul ATP și că niciun alt jucător nu a reușit acest lucru până acum. Cu toate acestea, el știe că într-un final, cineva îl va înlocui în fruntea clasamentului, dar speră că va rămâne acolo pentru mult timp înainte ca acest lucru să se întâmple.

Clasamentul ATP la finalul anului 2023 a fost următorul:

1. Novak Djokovic (Serbia) – 11245 puncte
2. Carlos Alcaraz (Spania) – 8855
3. Daniil Medvedev (Rusia) – 7600
4. Jannik Sinner (Italia) – 6490
5. Andrey Rublev (Rusia) – 4805
6. Stefanos Tsitsipas (Grecia) – 4235
7. Alexander Zverev (Germania) – 3985
8. Holger Rune (Danemarca) – 3660
9. Hubert Hurkacz (Polonia) – 3245
10. Taylor Fritz (SUA) – 3100

Djokovic a vorbit și despre cei mai buni jucători din lume, în opinia sa. El a menționat că Alcaraz și Medvedev sunt printre cei mai talentați și promițători tineri jucători, iar Sinner ar putea deveni un mare jucător în viitor. Djokovic a subliniat că acești jucători au potențialul de a deveni adversari redutabili și că va fi interesant să urmărim evoluția lor în anii următori.

În ceea ce privește jucătorii români, clasamentul ATP a inclus câțiva reprezentanți. Nicholas David Ionel s-a clasat pe locul 259, cu 232 de puncte, în timp ce Filip Cristian Jianu a ocupat poziția 324, cu 164 de puncte. Marius Copil s-a situat pe locul 328, cu 162 de puncte. Cezar Crețu și Gabi Adrian Boitan au ocupat locurile 369, respectiv 437, cu 132, respectiv 100 de puncte. Sebastian Gima a încheiat clasamentul românilor, pe locul 471, cu 87 de puncte.

În istoria tenisului, doar câțiva jucători au reușit să ocupe locul 1 ATP timp de mai multe săptămâni. Djokovic este liderul detașat în acest clasament, cu 400 de săptămâni pe prima poziție. Roger Federer și Pete Sampras sunt următorii în clasament, cu 301, respectiv 286 de săptămâni pe locul 1.

Performanța lui Djokovic este cu adevărat impresionantă și demonstrează calitatea și consistența sa ca jucător de tenis. Este un adevărat campion și rămâne de văzut cât timp va reuși să rămână în topul clasamentului ATP și să continue să scrie istorie în acest sport.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.