ANALIZĂ Reuters: Argentinianul Milea trebuie să dobândească abilități politice pentru a realiza modificările pe care le caută

Noul președinte Argentinian, Javier Milei, face promisiuni puternice privind relansarea țării din cea mai gravă criză economică din ultimele două decenii. Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la capacitatea sa de a-și valorifica alianțele politice și de a obține sprijinul necesar în Congres pentru a-și implementa agenda.

Javier Milei este un outsider libertarian radical care conduce o coaliție cu o reprezentare limitată în Congres. Acest lucru îl va obliga să negocieze cu noii săi aliați conservatori și cu o opoziție peronistă sceptică pentru a-și promova planurile economice. El a obținut o victorie istorică în alegerile prezidențiale, punând capăt hegemoniei celor două coaliții politice principale care au condus țara în ultimele decenii. Inflația ridicată și creșterea sărăciei au fost principalele motive care au dus la această victorie.

Planul lui Milei pentru economie este unul radical, care include închiderea băncii centrale, abandonarea monedei locale peso în favoarea dolarului, reducerea dimensiunii guvernului și privatizarea companiilor de stat. Cu toate acestea, implementarea acestor planuri va fi dificilă, deoarece Milei se confruntă cu o opoziție puternică în Congres. Coaliția lui, Avansuri Libertatea, are doar șapte locuri în Senat și 38 din 257 de locuri în Camera Deputaților. Pentru a promova schimbările legislative, Milei va avea nevoie de sprijinul a cel puțin 50% din Congres.

Alte obstacole majore în fața lui Milei sunt lipsa guvernatorilor regionali sau primarilor în coaliția sa și controlul puternic al provinciilor asupra sectoarelor cheie precum educația și sănătatea. Aceasta înseamnă că Milei va trebui să se bazeze pe alianțele politice pentru a obține sprijinul necesar la nivel local și pentru a impune planurile sale.

Negocierile cu aliații politici și opoziția vor fi decisive pentru succesul guvernului lui Milei. El a format o alianță cu membrii cheie ai blocului conservator Împreună pentru schimbare, inclusiv fostul președinte Mauricio Macri și fosta candidată Patricia Bullrich. Aceasta ar putea fi cheia pentru obținerea sprijinului necesar în Congres și pentru deblocarea anumitor proiecte.

Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la acest acord. Coaliția Împreună pentru schimbare este divizată în ceea ce privește sprijinul pentru Milei. De asemenea, negocierile cu primarii și guvernatorii opoziției ar putea fi dificile logistic și political. Consolidarea guvernului lui Milei va fi o provocare uriașă și el va trebui să învețe regulile jocului politic și să se angajeze în dialog cu întregul spectru politic pentru a reuși să implementeze schimbările dorite.

În concluzie, noul președinte argentinian, Javier Milei, se confruntă cu numeroase provocări în încercarea sa de a relansa țara din criza economică. Capacitatea lui de a-și valorifica alianțele politice și de a obține sprijinul în Congres va fi crucială pentru reușita sa. Cu toate obstacolele în cale, doar timpul va spune dacă Milei va reuși să își implementeze planurile și să relanseze economia Argentinei.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.