Liderul PSD, care este și șeful Consiliului Județean Călărași, a fost achitat într-un caz de abuz în serviciu și șantaj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, care este şi lider al organizației județene a PSD, a primit o veste bună în urma procesului în care a fost implicat. Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe Iliuţă într-un dosar în care fusese trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi şantaj. Această decizie a instanței nu este definitivă, dar reprezintă un pas înainte pentru politicianul controversat.

Potrivit deciziei instanţei, Vasile Iliuţă a fost achitat de judecători pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.” Aceasta înseamnă că instanța a considerat că acuzațiile aduse lui Iliuță nu au fost suficient de susținute și că nu există suficiente probe pentru a dovedi că acesta ar fi săvârșit abuzul în serviciu și șantajul de care era acuzat.

Dosarul în care Vasile Iliuţă a fost implicat a pornit în anul 2021, când procurorii DNA l-au acuzat că în perioada martie – iulie 2019 şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege. Acuzațiile vizează îngrădirea dreptului la muncă pentru 10 angajați ai CJ Călărași. Mai precis, Iliuță nu ar fi aprobat plata drepturilor salariale pentru acești angajați, deși Tribunalul Călărași dispusese suspendarea a două hotărâri ale Consiliului județean care îi eliberase din funcțiile publice. De asemenea, DNA susține că Iliuță ar fi semnat două documente falsificate, în care nu se menționau perioadele lucrate de acești angajați, cauzându-le un prejudiciu în valoare totală de 134.203 lei, prin neplata drepturilor salariale.

În plus, procurorii susțin că la data de 20 decembrie 2019, Vasile Iliuţă ar fi exercitat presiuni asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care era învinuit. Aceasta ar fi o formă de şantaj, prin care Iliuță ar fi încercat să scape de răspunderea penală și să îi influențeze pe procurori să nu formuleze acuzații împotriva sa.

Achitarea lui Vasile Iliuță în acest dosar vine în contextul în care el ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași și de lider al organizației județene a PSD. Această sentință favorabilă îi va întări poziția în partid și îi va permite să își continue mandatul fără imboldul unei eventuale demisii. Deținerea unei poziții importante în partid poate oferi protecție și influență în fața justiției, cum pare să fie și cazul lui Vasile Iliuță.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel. De asemenea, DNA mai are posibilitatea de a face recurs împotriva acestei sentințe. De aceea, dosarul lui Vasile Iliuță mai are încă multe capitole de parcurs până la o soluție finală.

Este important de subliniat că aceasta nu este prima dată când un reprezentant al PSD se confruntă cu acuzații de natură penală. Partidul a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție și abuzuri în ultimii ani, iar achitarea lui Vasile Iliuță în acest dosar ridică întrebări cu privire la sistemul judiciar și la modul în care sunt tratați politicienii acuzați de astfel de infracțiuni. Aceste cazuri de achitări pot eroda încrederea publicului în justiție și pot lăsa senzația că politicienii scapă nepedepsiți de faptele lor.

În concluzie, achitarea lui Vasile Iliuță în acest dosar reprezintă o veste bună pentru el și pentru organizația județeană a PSD din Călărași. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă și acest caz rămâne deschis. Este important ca justiția să își facă treaba și să stabilească adevărul în acest caz, astfel încât să asigurăm respectarea legii și combaterea corupției în rândul politicienilor.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.