LIVE Confruntare în Israel: Liderul Hamas: „Suntem aproape de încheierea unei înțelegeri” / Netanyahu: Eliberarea ostaticilor este un angajament sacru / Forțele israeliene continuă atacurile în nordul Fâșiei Gaza

După 46 de zile de război, se pare că Israel și Hamas sunt aproape de a ajunge la un acord privind o încetare temporară a focului și un schimb de prizonieri. Această veste a fost confirmată și de președintele american Joe Biden, care a sugerat că un acord ar putea fi convenit în curând, ceea ce ar implica eliberarea ostaticilor din Gaza.

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat pentru Reuters că Hamas „se apropie de încheierea unui acord” și că gruparea militantă și-a dat acordul în acest sens oficialilor din Qatar, care au mediat cu Hamas în timpul negocierilor cu Israelul și Statele Unite pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

Între timp, forțele israeliene nu încetază ofensiva împotriva Hamas în nordul Fâșiei Gaza. Agenția de știri palestiniană Wafa a raportat că șaptesprezece palestinieni au fost uciși în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza, care a avut loc la miezul nopții. Această situație a stârnit furia comunității internaționale, precum și a Organizației Mondiale a Sănătății, deoarece oamenii nu mai au acces la asistență medicală adecvată.

Războiul dintre Israel și Hamas nu a rămas neobservat de către comunitatea internațională. Democrații din SUA, în special senatorul Jeff Merkley și 40 de membri ai Camerei Reprezentanților, au cerut în mod repetat încetarea focului în Gaza și o soluționare pașnică a situației. Pe de altă parte, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a afirmat că crearea unui stat palestinian este cheia pentru a asigura securitatea Israelului.

În încercarea de a găsi o soluție diplomatică, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar. Comitetul a cerut eliberarea imediată a ostaticilor și a subliniat importanța acordurilor care să permită accesul echipelor medicale și comunicarea ostaticilor cu familiile lor.

Un moment foarte tulburător a venit din partea Israelului, care a făcut publice înregistrări video cu execuția unei femei de către membri ai Hamas. Imaginile filmate de camerele de securitate arată cum bărbați înarmați ai Hamas intră în Israel și încep să urmărească oamenii care participau la un festival de muzică în aer liber. Unul dintre bărbați trage într-o femeie de aproape distanță, ucigând-o pe loc.

Sperăm ca acest război să se încheie cât mai curând posibil și să fie găsite soluții diplomatic pentru a aduce pacea și stabilitatea în regiune.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.