În direct: Conflict în Israel: SUA crede că atacurile israeliene din Gaza ar putea continua până în ianuarie / Netanyahu: Singurul mod de a încheia rapid situația este să eliminăm complet Hamas / Israel anulează viza coordonatorului umanitar al ONU

În cea de-a 61-a zi de război, armata israeliană își intensifică operațiunile în sudul Gazei, bombardând spitale și școli. Administrația americană a transmis „îngrijorări profunde” legate de modul în care se vor desfășura ostilitățile în următoarele câteva săptămâni. SUA au avertizat Israelul în conversații „dure și directe” că armata israeliană nu poate folosi aceleași tactici distrugătoare și că trebuie să facă mai mult pentru a limita victimele civile. Avertismentele SUA nu par să fi avut însă vreun efect asupra Israelului.

Într-o fotografie realizată în sudul Israelului se poate vedea o explozie care luminează cerul în timpul unei lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza pe 19 noiembrie 2023. Această imagine ilustrează impactul devastator al operațiunilor militare din regiune.

În timpul unei întâlniri tensionate cu cabinetul de război al Israelului, foști ostatici israelieni ai Hamas au relatat cât de mult se temeau că vor fi uciși nu de Hamas, ci de armata israeliană. Aceștia au fost captivi în tuneluri, într-o atmosferă înspăimântătoare, de teama că își vor pierde viața înainte de a fi eliberați.

Un alt fost captiv și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu planul Israelului de a inunda tunelurile cu apă de mare. Această acțiune ar putea avea consecințe grave asupra vieților ostaticilor, a efectivelor Hamas și a infrastructurii.

Armata israeliană (IDF) și-a prezentat scuze după ce o lovitură a IDF a ucis un soldat libanez și a rănit alți trei. IDF a declarat că această lovitură a vizat militanți Hezbollah aflați la granița cu Libanul. Cu toate acestea, IDF a recunoscut că un număr de soldați din armata libaneză au fost afectați. IDF regretă incidentul și a menționat că acesta este în curs de investigare.

Generalul Yaron Finkelman, șeful comandamentului sudic al IDF, a dezvăluit că se află în cea mai intensă zi a luptelor de la începutul operațiunii terestre. Numărul teroriștilor Hamas uciși, întâlnirile cu inamicul și volumul de muniție folosită de forțele armate israeliene atât pe uscat, cât și în aer sunt semnificative. Israelul intenționează să continue atacurile, fără a da semne de încetare.

Reînceperea luptelor în Gaza va avea un impact negativ asupra crizei alimentare deja catastrofale care amenință populația civilă. ONU a subliniat că pauza recentă în lupte a permis Programului său alimentar mondial să-și extindă operațiunile de ajutorare, dublând numărul de puncte de distribuție în afara adăposturilor. Organizația a reușit să livreze alimente în zone inaccesibile, unde transportul era dificil în timpul ostilităților.

Premierul Benjamin Netanyahu a fost întrebat despre impactul ajutorului umanitar furnizat în Gaza asupra procesului de eliberare a ostaticilor. El a afirmat că principalul instrument pentru a-i întoarce este efortul militar și operațiunile terestre desfășurate. Ajutorul umanitar este privit ca o susținere a acestor eforturi și nu există contradicții între acestea.

Ministerul israelian de externe a anunțat retragerea vizei coordonatorului umanitar al ONU, Lynn Hastings, motivând că acesta nu a condamnat acțiunile grupului militant Hamas. Israel consideră ONU drept o organizație părtinitoare și nu permite accesul în țară celor care nu condamnă Hamas. Coordonatorul umanitar al ONU a înaintat constant cereri de încetare a focului și a făcut apel la o soluționare diplomatică a conflictului.

Conflictul dintre Israel și Gaza continuă să alarmeze comunitatea internațională. Persoanele implicate și comunitatea internațională speră într-o soluționare pașnică a conflictului, care să pună capăt suferinței și distrugerii din ambele părți.