De ce există diferența de raportare a persoanelor decedate de COVID-19

[ad_1]

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat, în urmă cu o săptămână, într-o conferință de presă, că există diferențe de până la 500 de decese COVID pe fiecare spital COVID înregistrate între cele două platforme.


In articol:


Cauzele acestor diferențe privind decesele asociate COVID ar fi: organizarea raportării, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze și un nivel de cunoaștere redus în privința raportării deceselor asociate COVID-19.

Un scandal pe tema numărului real de decese asociate COVID-19 a fost izbucnit încă de când Vlad Voiculescu era Ministru al Sănătății

În anul 2020, în platforma Ministerului Sănătății au fost înregistrate 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID. Iar 6.181 dintre acestea au fost decese suspecte asociate viruslui COVID, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat concluziile raportului în privința decesele COVID

Datele publicate în buletinul zilnic al Grupului de Comunicare Strategică sunt preluate din cealaltă platformă, Corona-forms. GCS a comunicat pentru anul 2020 un număr de 15.767 de decese COVID.

Ministrul Sănătății a prezentat săptămâna trecută un raport privind decesele din cauza virusului SARS Cov-s și a trasnmis că sunt diferențe de până la 500 de decese pe spital.

De ce există diferența de raportare a persoanelor decedate de COVID-19[Sursa foto: Facebook Ioana Mihăilă]

Citeste si: Câte persoane se vaccinează în fiecare zi în România? Președintele României își dorește 7 milioane de persoane vaccinate până la 1 august 2021

Totodată,

cifrele referitoare la numărul morților din cauza COVID-19 de anul trecut prezintă o diferență foarte mare în funcție de fiecare spital COVID.

Decesele celor diagnosticați cu COVID-19 raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele raportate de Institutului Naţional de Statistică, potrivit raportului comisiei.

Pentru acest raport al deceselor s-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS.

Această platforma, Corona-forms a fost inființată anul trecut în aprilie și include raportări exacte, zilnice, individuale și care pot fi verificate cu CNP.

Citeste si: Ce va conține noul pașaport COVID cu care poți merge în vacanța de vară

Premierul Florin Cîțu: Diferențe pot să existe în toate țările UE

Premierul a menționat că aceste diferenţe cu privire la raportarea deceselor pot exista în toate ţările UE, și nu doar în România. Acesta a mai adăugat că totul poate fi îmbunătățit, însă pentru acest lucru informațiile trebuie să fie destul de clar.

„Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii”, a declarat Florin Cîțu.

Citeste si: Dan Barna: „O campanie naţională de zahăr, făină şi ulei pentru un vaccin nu va fi, asta cu siguranţă”

„În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind
decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bzaele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor.

Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces”, a precizat ministrul Sănătății.

Însă pentru aceste 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, autoritățile precizează că: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 – deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 – deces suspect COVID.

Citeste si: Klaus Iohannis: „Campania de vaccinare merge bine. Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, în special în zona rurală”

„Diferențe de raportare există de la începutul pandemiei și până în prezent”, a afirmat Ioana Mihăilă.

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare”, a mai adăugat Ministrul Sănătății.

[ad_2]

Citește mai mult..