De ce promite Marine Le Pen că va demonta turbinele eoliene, dacă ajunge președinta Franței
[ad_1]
Europa are un obiectiv special și ambițios: energie nepoluantă până în 2050. Este motivul pentru care Franța își intensifică producția de energie nucleară. Aceasta asigură 70% din necesarul de energie al Franței şi, chiar dacă nu poluează, nu este lipsită de riscuri, iar asta îi face pe tot mai mulţi oameni să protesteze. Mai există, pe de altă parte, o altă soluție luată în calcul – energia eoliană. Astfel de turbine sunt construite în largul Atlanticului, însă stârnesc nemulțumiri altora. Niciun parc eolian nu a fost conectat până acum la rețea. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Pe coasta Bretaniei, lângă orașul Erquy, vederea turbinelor n-ar fi pe placul localnicilor, dar temerile lor merg mai departe de-atât. Ei spun că ecosistemul și zonele de pescuit sunt amenințate, așa că o mişcare de protest faţă de energia eoliană ia amploare. Simțind teren favorabil, candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța de anul viitor, Marine Le Pen, a promis că va demonta turbinele eoliene din țară și va elimina subvențiile pentru energiile regenerabile.
Pescarii sunt îngrijorați că forările vor distruge acvacultura
Este ora cinci dimineața în orașul Erquy, din Bretania. Benjamin Gaillard trebuie să înceapă devreme treaba, pentru că se anunță furtună la prânz. Pescar și ghid turistic, el vrea să ne arate nava de foraj care pregătește găurile pentru turbinele eoliene de pe coastă.
„Mai sunt trei sau patru kilometri”, spune pescarul.
Nava este pregătită să foreze 190 de găuri de până la 60 de metri adâncime, pentru mai bine de 60 de turbine eoliene offshore. Gaillard este îngrijorat însă că lucrările de construcție de pe fundul mării vor distruge acvacultura locală.
„Aici, în Saint-Brieux, pescuim mai ales scoici. Dacă acest lucru nu va mai fi posibil, deoarece scoicile nu vor mai fi comestibile și mulți pescari vor da faliment. Și acest lucru ne sperie. Mi-am cumpărat o barcă de pescuit nouă anul trecut”, spune Benjamin Gaillard.
Rezervele generoase de fructe de mare și pește de aici se datorează și faptului că, de zeci de ani, pescarii zonei au acceptat limitarea capturii. Pescuiesc sustenabil.
Situația îi supără pe pescari precum Julien Tréhorel, pentru că unii dintre ei simt deja efectele negative ale forajului.
„Homarii se ascund sub pietre mari și bolovani, în locuri cu nisip și pietre. Dar recent, o mașinărie a mutat blocurile de stâncă dintr-un loc în altul. Homarii care erau acolo de ani buni au fugit. Impactul asupra afacerii mele va fi uriaș”, explică Julien Trehorel.
Guvernul îi ignoră pe pescari
Pe pagina online, însă, operatorul spaniol prezintă proiectul ca o modalitate de a furniza energie nepoluantă: „Turbine eoliene offshore – o sursă de energie care protejează mediul. Totul vine de la vântul care alimentează turbinele”.
Compania are sprijinul guvernului francez, care ignoră criticile pescarilor. Guvernul chiar a oferit operatorilor o serie de autorizații speciale, ce anulează reglementările privind protecția speciilor marine.
Tranziția către surse regenerabile este un proces care are loc, indiferent dacă oamenii sunt sau nu de acord. Asociația Franceză pentru Energie Eoliană a făcut un calcul simplu: „Turbinele eoliene produc energie regenerabilă și nepoluantă. Franța își dorește neutralitate climatică în următorii 30 de ani. Acest lucru nu este posibil fără energia eoliană”, spune Michel Gioria, reprezentant al Asociației de Energie Eoliană.
Chiar și activiștii de mediu se opun eolienelor la Erquy
Ne întoarcem în liniștitul golf Saint Brieux, cu peisajul său natural autentic. Localnicii nu pot crede că din câte zone există, planul prevede amplasarea de turbine eoliene chiar aici. Și se opun cu înverșunare proiectului.
„Se presupune că e un proiect sustenabil, dar, în realitate, distruge natura. Ar trebui să facă altceva, care să fie cu adevărat ecologic”, spune o tânără.
În Erquy, chiar și activiștii de mediu se opun eolienelor. Ei spun că locul ales este complet nepotrivit pentru un parc eolian. Katherine Poujol crede că turbinele înalte de 20 de metri vor distruge litoralul rămas până acum neatins.
„Este scandalos să distrugi un loc atât de frumos și să-l transformi într-un peisaj industrial. Acest golf este protejat. Și asta include zona de coastă și întinderea de apă până acolo”, arată activista de mediu.
De ce în jurul Parisului nu sunt eoliene?
Katherine Poujol este sigură că guvernul nu s-ar fi gândit niciodată să distrugă Parisul sau împrejurimile lui prin instalarea de turbine eoliene acolo. De fapt, cel mai apropiat parc eolian este cam la o oră și jumătate de mers cu mașina de capitala Franței. Cei mai mulți oameni din zonele rurale nu sunt convinși de argumentul că nu există suficient vânt în Paris.
„Mulți francezi au sentimentul că planurile sunt elaborate de tehnocrați și birocrați din Paris care nu cunosc situația de pe teren. Și simt că acest lucru îi dezavantajează pe oamenii care nu locuiesc în Paris”, spune Benjamin Colboc, urbanist.
Cine câștigă lupta?
Nava a forat foarte puține găuri în golful Saint-Brieux în ultimele săptămâni. Proiectul este mult întârziat. Pentru a agrava și mai mult problema, petrolul a contaminat golful în timpul lucrărilor. Burghiul pur și simplu nu poate trece de pietrele tari de dedesubt.
„La cât de încet avansează acest proiect, e clar că va trece ceva timp până când parcul eolian va fi terminat. Avem roci de granit și dolerit aici… Natura specifică Bretaniei respinge pur și simplu aceste turbine eoliene offshore”, spune mândru pescarul Julien Trehorel.
Pescarii din zonă spun că proiectul nu poate continua. Și sunt siguri că, în cele din urmă, vor câștiga lupta împotriva turbinelor eoliene.
[ad_2]
Citește mai mult..