Atac cu HIMARS în noaptea de Anul Nou. Rusia confirmă explozia de la școala din Makiivka și anunță un prim bilanț oficial: 63 de morți
[ad_1]
Rusia a reluat atacurile cu drone asupra Ucrainei. Cel puțin 20 de aparate de zbor au fost doborâte în timpul nopții deasupra Kievului de către sistemul de apărare aeriană. Instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate în timpul atacului, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică și căldură. Resturile unei rachete au rănit o persoană. Armata ucraineană susţine că a provocat pierderi grele trupelor ruse în Bahmut, un orăşel din estul Ucrainei care este scena unor bătălii aprige de luni de zile. Ucrainenii au atacat și în Makiivka, unde au distrus cu rachete HIMARS clădirea unei școli în care se adăposteau soldați ruși. Bilanțul victimelor ar putea fi unul de proporții, potrivit unor surse pro-ruse.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
UE va începe să transfere banii din ajutorul de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei. Zelenski a discutat cu Ursula von der Leyen
ACTUALIZARE 18:41 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni pe Twitter, după o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Ucraina aşteaptă să primească în ianuarie prima tranşă din ajutorul de 18 miliarde de euro promis de UE acestei ţări pentru a-i susţine finanţele în timp ce continuă războiul cu Rusia, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Zelenski i-a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru sprijinul oferit şi a adăugat că-şi vor coordona împreună paşii pentru desfăşurarea unui summit Ucraina-UE, conform Agerpres.
„În prima mea conversaţie în acest nou an cu preşedintele Zelenski i-am transmis sprijinul meu din toată inima şi cele mai bune urări pentru 2023 populaţiei Ucrainei”, a scris Ursula la rândul ei, tot pe Twitter, mesaj în care a confirmat că UE va începe în curând să transfere Kievului sume din ajutorul de 18 miliarde de euro.
„UE va fi alături de voi alături de voi atât timp cât va fi nevoie. Susţinem lupta voastră eroică. O luptă pentru libertate şi împotriva agresiunii brutale”, a adăugat ea în acelaşi mesaj, amintind că UE ajută de asemenea Ucraina iarna aceasta „cu generatoare, becuri, adăposturi şi autobuze şcolare”, ca răspuns la atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Vezi și VIDEO. Un militar ucrainean a scăpat miraculos după ce un glonț i-a străpuns casca
Germania a preluat comanda „vârfului de lance” al forțelor militare NATO. Misiunea din România, răspuns la invazia din Ucraina
ACTUALIZARE 17:47 Germania a preluat de la 1 ianuarie comanda forței militare cu cel mai ridicat nivel de pregătire din NATO, mii de soldați fiind pregătiți să intre în acțiune în doar câteva zile, arată un comunicat al Alianței Nord-Atlantice.
Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO a fost creată în 2014 în cadrul Forței de răspuns consolidate a NATO, în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a crizelor din Orientul Mijlociu. Germania preia comanda de la Franța, care a condus forța în 2022. Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a acestui an, NATO a desfășurat elemente ale VJTF în România în prima misiune de apărare colectivă.
„Germania este un aliat important și mulțumim Germaniei pentru că va conduce VJTF în 2023”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. VJTF este primul răspuns al NATO și o parte cheie a apărării noastre colective. Conducerea Germaniei este o demonstrație puternică a angajamentului și a capacităților sale”, a mai precizat Oana Lungescu.
Rusia, bilanț oficial după atacul de la Makiivka: 63 de morți
ACTUALIZARE 15:51 Rusia anunță un prim bilanț al victimelor de la Makiivka, confirmând astfel lovitura ucrainenilor asupra clădiri școlii unde se adăposteau soldați ruși.
Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, 63 de sodați au murit în urma unui atac cu patru rachete, scrie Novaya Gazeta Europe.
Bilanțul oficial anunțat de Moscova este mult mai mic decât cifrele vehiculate pe canale media de bloggeri și experți militari pro-ruși.
Potrivit acestora, numărul victimelor ar putea fi de câteva sute, având în vedere că în clădirea atacată se adăposteau circa 600 de militari la momentul atacului, iar la subsol se afla un depozit de muniție, care a amplificat efectele exploziilor produse de rachetele HIMARS.
Rusia ar putea pierde încă 70.000 de oameni în următoarele luni
ACTUALIZARE 15:24 Rusia nu renunță la război și pregătește noi atacuri – posibil simultan dinspre nord și est -, chiar dacă a înțeles că va pierde războiul, declară un reprezentant al serviciului ucrainean de informații militare. Potrivit evaluărilor acestui serviciu, Rusia ar putea pierde încă 70.000 de soldați în primele luni ale acestui an, iar Kremlinul este pregătit pentru astfel de pierderi.
Rusia nu are planuri să încheie războiul și pregătește noi ofensive în acest an, estimează serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina.
„Potrivit serviciului ucrainean de informații militare, rușii vor continua să încerce operațiuni ofensive anul acesta. Nu și-au atins scopurile în nicio direcție. Au înțeles că vor pierde războiul, dar nu plănuiesc să-l încheie”, a declarat Andrei Cerniak, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, potrivit agenției de presă ucrainene RBC.
NATO mărește producţia de arme în 2023. Stoltenberg: Rușii sunt gata să continue războiul
ACTUALIZARE 14:00 NATO trebuie să crească producţia de arme, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de echipamente militare sporeşte, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o cantitate enormă de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a declarat şeful alianţei militare de 30 de ţări pentru BBC. „Trebuie să accelerăm producţia şi este exact ceea ce fac aliaţii”, a afirmat Jens Stoltenberg într-un interviu difuzat duminică, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Mentenanţa sistemelor de arme livrate deja Ucrainei este cel puţin la fel de importantă ca dezbaterea privind furnizarea de noi arme, a mai spus Stoltenberg.
„Ceea ce am văzut este că Rusia nu dă semne că renunţă la scopul său general de a prelua controlul asupra Ucrainei. Forţele ucrainene au avut prim-planul timp de mai multe luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat multe forţe, multe dintre ele sunt instruite acum”, a mai arătat Stoltenberg. „Totul indică faptul că sunt gata să continue războiul şi potenţial să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a adăugat secretarul general al NATO.
Ministrul ucrainean al apărării: Putin se pregătește să decreteze legea marțială și va începe un nou val de mobilizare
ACTUALIZARE 13:30 Ministrul ucrainean al apărării a avertizat că Moscova plănuiește să închidă granițele Rusiei pentru bărbați „în aproximativ o săptămână” și pregătește un nou ordin de mobilizare pentru războiul împotriva Ucrainei, scrie Politico.
„Autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, vor decreta legea marțială și vor începe un nou val de mobilizare”, a spus în limbă rusă Olexii Reznikov într-un mesaj video adresat poporului rus. „Astăzi vă gândiți cum să vă decorați masa festivă și vă faceți planuri pentru viitor. Dar, sub ceasul care sună s-ar putea să nu îl auziți pe comisarul militar care vă bate la ușă”, a spus Reznikov.
Ministrului german al Apărării i se cere demisia după discursul de Anul Nou
ACTUALIZARE 12:50 Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, este ținta unor atacuri și i se cere demisia după ce și-a ținut discursul de Anul Nou – în care a vorbit despre războiul din Ucraina – într-un cadru pe fundalul căruia se desfășurau jocuri de artificii.
„Discursul despre război cu artificiile din noaptea de Anul Nou în fundal nu face decât să încoroneze seria ei de momente jenante”, a postat pe Twitter parlamentara Serap Guler, membră în Comisia de Apărare. Fiecare minut în care cancelarul Olaf Scholz o păstrează pe Christine Lambrecht în cabinetul său provoacă noi pagube reputaţiei internaţionale a ţării, a adăugat Serap Guler, specialistă în apărare și membră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în opoziţie.
Un fost general NATO prezice un armistițiu între Rusia și Ucraina
ACTUALIZARE 12:33 Hans-Lothar Domröse, fost general al armatei germane şi al NATO, crede că anul 2023 va aduce un armistițiu în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, iar acesta va avea loc în prima jumătate a anului 2023, informează Agerpres care citează DPA. El a mai spus că vor avea loc lungi negocieri și îl vede ca mediator, printre alții, pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
„Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri”, a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media Funke. Cea mai probabilă perioadă pentru apariţia unui astfel de impas este între lunile februarie şi mai, a spus el.
Citește continuarea AICI.
Lovitură devastatoare a ucrainenilor la Makiivka
ACTUALIZARE 12.23 Informații neoficiale vehiculate pe canalele media pro-ruse vehiculează bilanțuri de proporții ale loviturii ucrainene asupra clădirii din Makiivka unde se adăposteau soldații ruși.
Potrivit mai multor bloggeri și corespondenți de război pro-ruși, clădirea școlii din Makiivka adăpostea circa 600 de soldați ruși și avea și muniție depozitată la subsol, ceea ce a amplificat efectele devastatoare ale rachetelor HIMARS trimise de ucraineni în noaptea de Revelion.
Fostul ministru al apărării pro-rus din regiunea Donețk, Igor Strelkov (Girkin), a scris pe Telegram că numărul victimelor este de ordinul sutelor și că mulți soldați sunt încă prinși sub dărâmături, soarta lor fiind necunoscută.
Atac asupra unei școli din Makiivka, unde se adăposteau soldați ruși
ACTUALIZARE 9.30 Ucrainenii au atacat cu rachete HIMARS și au distrus clădirea unei școli din Makiivka, lângă orașul Donețk, unde se adăposteau soldați ruși, scrie agenția Nexta.
Nu se cunoaște un bilanț oficial al atacului, însă Nexta scrie, citând surse rusești, că ar putea fi vorba de sute de victime.
Jurnalistul Christo Grozev de la Bellingcat spune că atacul ar fi avut loc în noaptea de Revelion.
Potrivit acestuia, mai mulți corespondenți de război pro-ruși scriu pe canalele Telegram că a fost „iadul pe pământ” și că ar putea fi vorba de sute de soldați și ofițeri ruși uciși de rachetele HIMARS.
Ucrainenii au doborât 22 de drone deasupra Kievului
ACTUALIZARE 8.53 Ucrainenii au doborât în noaptea de duminică spre luni 22 de ținte aeriene lansate asupra Kievului, anunță administrația militară a regiunii.
Atac cu drone asupra Kievului
ACTUALIZARE 7.50 Resturile unei drone distruse deasupra Kievului au căzut luni dimineaţa în districtul de nord-est al capitalei rănind o persoană, a declarat primarul oraşului Vitali Kliciko, informează Reuters.
Forţele ruse au continuat să atace Kievul pentru a doua noapte la rând, după ce au tras o ploaie de rachete asupra capitalei ucrainene în noaptea de Revelion şi mai devreme în cursul zilei de sâmbătă.
Un tânăr de 19 ani a fost spitalizat în districtul Desnianski din Kiev, a anunţat primarul Vitali Kliciko pe Telegram, după ce resturi de dronă au căzut pe o stradă şi au deteriorat o clădire din acest district.
Şi Kirilo Timoşenko, consilier prezidenţial, a informat că resturi de dronă au lovit districtul Desnianski din nord-estul Kievului, deteriorând o clădire. Cartierul, situat pe malul stâng al Niprului, este în principal o zonă rezidenţială şi cel mai populat cartier al capitalei. Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile.
Sirenele de raid aerian au sunat chiar înainte de miezul nopţii pentru Kiev şi cea mai mare parte a estului Ucrainei, continuând să se audă două ore mai târziu.
Comandamentul militar regional al Ucrainei din estul ţării a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus nouă drone Shahed de fabricaţie iraniană deasupra regiunilor Dniepropetrovsk şi Zaporojie în primele ore ale zilei de luni.
Ucraina susţine că a provocat pierderi grele forţelor ruse în Bahmut
ACTUALIZARE 7.40 Armata ucraineană susţine că a provocat pierderi grele trupelor ruse în Bahmut, un orăşel din estul Ucrainei care este scena unor bătălii aprige de luni de zile.
Aproximativ 170 de soldaţi ruşi au fost ucişi sâmbătă în lupta pentru controlul asupra acestui oraş bombardat, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate, Serhi Cerevati. Cerevati a descris situaţia drept o „linie de asamblare a morţii” pentru ocupanţii ruşi şi a spus că cel puţin alţi 200 de soldaţi ruşi au fost răniţi.
Moscova nu a comentat, iar numărul exact al victimelor de pe câmpul de luptă este adesea imposibil de confirmat imediat.
Forţele ruse încearcă fără încetare să cucerească oraşul Bahmut, care a devenit un premiu simbolic pentru Moscova, chiar dacă analiştii spun că valoarea sa strategică este modestă.
Editor : G.M.
[ad_2]
Citește mai mult..