O victorie a lui Marine Le Pen în scrutinul prezidenţial ar fi o „catastrofă naţională”

[ad_1]

O victorie a lui Marine Le Pen, un politician considerat de extremă-dreapta, în scrutinul prezidenţial programat în Franţa în anul 2022 ar fi catastrofă naţională, avertizează premierul Jean Castex, conform postului BFMTV şi cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

„Perspectiva ca doamna Marine Le Pen să se apropie de putere este extrem de îngrijorătoare. Ar fi o catastrofă naţională. Ea nu are competenţa necesară pentru a conduce Franţa. Eu voi lupta cu toată forţa pentru a nu se întâmpla acest lucru, a afirmat Jean Castex într-un interviu acordat postului BFMTV.

„Trebuie să fim cei mai competenţi, trebuie să fim cei mai convingători pentru a sluji ţării, pentru a o transforma şi a o proteja, a subliniat Jean Castex.

Sondajele de opinie arată că preşedintele Emmanuel Macron se va întâlni în turul doi al scrutinului prezidenţial din 2022 cu Marine Le Pen (foto), liderul formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN). Conform sondajelor, Emmanuel Macron ar câştiga turul doi la o diferenţă redusă.

Primarul Parisului: „Foarte probabil că Le Pen va câştiga alegerile din Franţa

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a avertizat în legătură cu victoria populistei de dreapta Marine Le Pen, preşedinta partidului Adunarea Naţională (RN), la alegerile prezidenţiale din Franţa programate puţin peste un an, relatează DPA, citată de Agerpres.

Există o probabilitate foarte mare ca un candidat al partidului de extremă dreapta, cunoscut anterior ca Frontul Naţional, să fie ales, a declarat primarul de stânga joi pentru ziarul regional Le Parisien.

„Nu vreau extrema dreaptă pentru ţara noastră, a spus Hidalgo, adăugând că aceasta ar conduce la haos şi violenţă.

Politiciana în vârstă de 61 de ani, realeasă anul trecut primar al Parisului, este considerată un potenţial candidat de stânga în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în Franţa.

Le Pen este deja candidată din partea RN. Alegerile sunt programate să aibă loc peste 13 luni.

După ce a fost înfrântă de Emmanuel Macron în urmă cu patru ani, avocata aspiră din nou la preşedinţie. Macron a învins-o pe Le Pen cu peste 66% din voturi.

Le Pen, fiică a cofondatorului Frontului Naţional Jean-Marie Le Pen, a abandonat de atunci unele dintre poziţiile sale mai radicale. O ieşire din zona euro nu mai este pe agenda ei.

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]