Ori vine ambulanța, ori dacă nu, moare copilul în casăMai bine de 300 de localități din România nu au medic de familie. Oameni de acolo au puține variante. Dacă nu au bani să ajungă într-un oraș sau locuiesc prea departe de acesta, singura lor salvare este ambulanța.

Femeie: Omul meu are accidente vasculare. Până aștepți o salvare sau ceva să vina, e greu.
Femeie: Vine salvarea, sunăm la 112, ne ducem cu mașina particulară. Plătim… Ce vrei să facem?!
Bărbat: Nici un copil dacă se îmbolnăvește nu ai unde să te duci. Ori vine ambulanța, ori dacă nu, moare copilul în casă.

Într-o comună, ultimul medic a plecat în urmă cu 8 ani

În Costești, o comună din Iași cu 1.700 de locuitori, oamenii și-au pierdut speranța că va mai veni vreun medic de familie la ei în localitate. Ultimul și-a găsit acum 8 ani un post mai bun la oraș. Singura soluție – să meargă 10 kilometri până la Târgu Frumos.

Femeie: Naveta nu putem face, că e greu de bani. De la Târgu ne trimite la Iași. E greu…
Bărbat: Din păcate am înțeles că nu vrea nimeni să vină, niciun medic. Și chiar daca vine, ar veni o zi pe săptămână, numai.

Dispensar nou de 850.000 de lei, fără medic

În comună există însă un dispensar nou, o investiție care a costat 850.000 de lei. Clădirea ar putea găzdui și 3 medici, spun autoritățile, dar deocamdată nu este nici măcar unul.

Tamara Liteanu, inspector primăria Costești: Uitați, aici e un cabinet cu strictul necesar. Poate fi și o stomatologie aici sau, eu știu, un medic specialist…

În urmă cu două săptămâni a venit în zonă un medic. Acesta urmează să decidă dacă va lucra sau nu în comună. E criză însă de medici de familie în toată țara.

407 medici de familie la o populație de aproape un milion de locuitori

Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași: Vârsta medie a medicului de familie în România e undeva la 55, 56 de ani. Ceea ce înseamnă că se pensionează mult mai mulți oameni decât intră în sistem.

În ultimii 5 ani, numărul medicilor de familie din județul Iași a scăzut cu aproape 10%. În prezent, sunt 407 medici de familie la o populație de aproape un milion de locuitori.

Editor : Liviu Cojan