Ori vine ambulanța, ori dacă nu, moare copilul în casă

[ad_1]

Mai bine de 300 de localități din România nu au medic de familie. Oameni de acolo au puține variante. Dacă nu au bani să ajungă într-un oraș sau locuiesc prea departe de acesta, singura lor salvare este ambulanța.

Femeie: Omul meu are accidente vasculare. Până aștepți o salvare sau ceva să vina, e greu.
Femeie: Vine salvarea, sunăm la 112, ne ducem cu mașina particulară. Plătim… Ce vrei să facem?!
Bărbat: Nici un copil dacă se îmbolnăvește nu ai unde să te duci. Ori vine ambulanța, ori dacă nu, moare copilul în casă.

Într-o comună, ultimul medic a plecat în urmă cu 8 ani

În Costești, o comună din Iași cu 1.700 de locuitori, oamenii și-au pierdut speranța că va mai veni vreun medic de familie la ei în localitate. Ultimul și-a găsit acum 8 ani un post mai bun la oraș. Singura soluție – să meargă 10 kilometri până la Târgu Frumos.

Femeie: Naveta nu putem face, că e greu de bani. De la Târgu ne trimite la Iași. E greu…
Bărbat: Din păcate am înțeles că nu vrea nimeni să vină, niciun medic. Și chiar daca vine, ar veni o zi pe săptămână, numai.

Dispensar nou de 850.000 de lei, fără medic

În comună există însă un dispensar nou, o investiție care a costat 850.000 de lei. Clădirea ar putea găzdui și 3 medici, spun autoritățile, dar deocamdată nu este nici măcar unul.

Tamara Liteanu, inspector primăria Costești: Uitați, aici e un cabinet cu strictul necesar. Poate fi și o stomatologie aici sau, eu știu, un medic specialist…

În urmă cu două săptămâni a venit în zonă un medic. Acesta urmează să decidă dacă va lucra sau nu în comună. E criză însă de medici de familie în toată țara.

407 medici de familie la o populație de aproape un milion de locuitori

Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași: Vârsta medie a medicului de familie în România e undeva la 55, 56 de ani. Ceea ce înseamnă că se pensionează mult mai mulți oameni decât intră în sistem.

În ultimii 5 ani, numărul medicilor de familie din județul Iași a scăzut cu aproape 10%. În prezent, sunt 407 medici de familie la o populație de aproape un milion de locuitori.

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]