REPORTAJ. Comuna fără asfalt, dar cu 7 cabinete de vaccinare. Oamenii vin de la sute de kilometri să-și facă vaccinul

[ad_1]

O comună cu un singur sat de lângă Siret a devenit capitala vaccinării din Vrancea. Se numește Suraia, are vreo patru mii și ceva de suflete în acte, o gară părăsită de ani buni, destul noroi când plouă și o primăriță tânără. N-are asfalt nici măcar pe strada Sănătății, dar, de ceva vreme, în sala ei de sport ajung mii de români din toate colțurile țării care-și doresc sănătate în era pandemiei. Chiar dacă fac peste trei ore cu mașina, la Suraia, în Vrancea, conform coordonatorului centrului de vaccinare, vor ajunge în următoarele zile foarte mulți bucureșteni dornici să înceapă imunizarea.

Suraia, Vrancea, România. Până mai ieri, un sat – comună la vreo 20 de kilometri de Focșani. N-are nicio atracție. Nici gară nu mai are. CFR-ul i-a pus lacăt și-a lăsat-o de izbeliște. Asfaltul, în mărunta comună moldavă, e lux. Pe multe artere au pus doar la capete. Și strada Sănătății a pățit-o așa. În vremuri de pandemie, însă, poți ieși din anonimat dacă ai un simplu centru de vaccinare.

Iar administrația Suraiei asta a făcut. După ce corpul de control al ministrului Apărării a sistat vaccinarea civilă de la Cercul Militar Focșani, iar primăria locală a refuzat să sprijine DSP-ul local pentru continuarea imunizării populației în oraș, logistica s-a mutat, cu medici, asistenți și bagaje la Suraia, în sala de sport. Au fost amenajate șapte cabinete. Iar de la 1 martie, în locul acesta necunoscut până atunci a devenit capitala zonală a regiunii moldave.

Janina Nicoleta Lazăr, medic șef DSP Vrancea: Zilnic sunt vaccinate în jur de 500 de persoane. Și sunt vaccinate atât persoane din județul Vrancea, cât și persoane care reușesc să se programeze pe platforma de vaccinare din toate județele țării. Am vaccinat foarte mulți gălățeni, persoane din Brăila, Buzău, Bacău, Brașov, București, foarte multe persoane urmează să vină din București în următoarele zile. Și din Ploiești, Suceava, o persoană chiar din Satu Mare a dorit să vină și am primit-o.

-De unde ați venit dumneavoastră?

-De la Movilița!

-Ce înseamnă în kilometri?

-În kilometri, vreo 50 de kilometri.

-50 dus, 50 întors, s-a făcut suta de kilometri! Merită o sută de kilometri pentru un vaccin?

-Păi pentru sănătate merită și mai mult!

-La votare se fac câte zece secții într-o localitate! Dacă nu 20! Dacă se cere să se facă 20 de secții, 20 de secții se fac. Dar pentru sănătatea omului și… nu vorbesc din comoditate, că la o adică pentru sănătate te duci și la București.

-Deci la votare se poate, la sănătate, nu?!

-Aia e!

-Era foarte util în Focșani. Cred c-a fost mai mult o răzbunare a armatei! După părerea mea! Adică Ciucă când a văzut că… Dar asta n-o mai dai, că… (râde).

-Vă e mai aproape aici decât v-ar fi fost în Focșani?

-E aceeași distanță, dar am venit pe un drum mai prăpădit!

-Eu vreau să stau cu nepoții! Eu sufăr foarte mult că nu-i am lângă mine. Eu vreau să-i strâng în brațe!Ne-au întrebat: Dacă astăzi, bunica, faceți vaccinul, mâine putem să ne întâlnim, să ne strângem în brațe? Zic: Să vedem! După rapel!

-Asta e…

La Suraia imunizarea se face cu seruri Pfizer și Moderna. AstraZeneca nu mai e dorit.

-Inițial ne-am programat la Sud, dar făcea cu AstraZeneca și e un pic de…

-Ce? Nu aveți încredere în AstraZeneca?

-Ba… Atâtea zvonuri, că…

-La Panciu se făcea AstraZeneca. Și având și probleme de sănătate… am optat pentru Moderna.

De când a fost blocat temporar de multe state, moldovenii îl refuză în bloc, chiar dacă le-a fost administrat deja în primă doză.

Reporter: Sunt persoane care refuză rapelul cu AstraZeneca?

Janina Nicoleta Lazăr, medic șef DSP Vrancea: Nu doar rapelul. Refuză inclusiv programarea inițială, pentru prima doză! Într-adevăr au venit foarte multe persoane care s-au programat la cele două centre din Vrancea pentru AstraZeneca. I-am pus pe o listă de așteptare. Am verificat la finalul zilei sau la finalul turei de lucru dozele de vaccin care rămân și i-am vaccinat pe cei care au dorit să rămână și să aștepte o perioadă de timp.

Cam asta-i povestea de pandemie a comunei – sat. Chiar dacă-i săracă, și-a făcut centru modern de vaccinare și a devenit, peste noapte, vedeta Moldovei și nu numai.

[ad_2]