Decizie istorică în Japonia. Nerecunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este neconstituţionalăUn tribunal districtual din Japonia a decis că nerecunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, o premieră în această ţară. Japonia este singurul stat din G7, Grupul celor şapte state cele mai industrializate, unde parteneriatul între persoane de acelaşi sex nu este pe deplin recunoscut.

Tribunalul de primă instanţă din Sapporo (nord) a stabilit că faptul de a nu recunoaşte mariajul gay este contrar articolului 14 al Constituţiei nipone, ce stipulează că „toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”, relatează Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

Decizia este prima luată într-o serie de acţiuni în justiţie împotriva statului japonez lansate de mai multe cupluri homosexuale în 2019 pentru a obţine recunoaşterea legală a uniunii lor.

Drapele în culorile curcubeului, arborate în fața tribunalului japonez

Avocaţii reclamanţilor au arborat în faţa tribunalului drapele în culorile curcubeului şi o banderolă evocând un „pas mare către egalitate în faţa căsătoriei”.

Totuşi, judecătorii au respins solicitarea de daune-interese a celor şase reclamanţi – două cupluri de bărbaţi şi unul de femei -, care cereau fiecare un milion de yeni (circa 7700 euro) din partea statului, pentru faptul că nu beneficiază de aceleaşi drepturi ca ale cuplurilor heterosexuale.

De exemplu, în prezent, în Japonia un partener dintr-un cuplu homosexual nu poate moşteni bunurile celuilalt şi nu poate avea drepturi părinteşti asupra copiilor acestuia.

În acelaşi timp, deşi municipalităţile pot emite certificate de parteneriat, care ajută astfel de cupluri în diferite demersuri administrative, de la închirierea unei locuinţe până la accesul la vizite în spital în caz de internare, cuplurile de acelaşi sex nu se bucură de aceleaşi drepturi cu cele heterosexuale în faţa legii.

În afară de Japonia, în G7 doar Italia nu a autorizat căsătoriile homosexuale, dar şi aici uniunile civile de acest tip sunt autorizate din 2016.

Editor : A.A.