Vaccinul AstraZeneca e sigur și eficientVaccinul AstraZenenca e sigur și eficient, a decis comitetul Agenției Europene a Medicamentului, care a ajuns la concluzia că acest vaccin nu e asociat cu un risc crescut al trombozelor.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus că efectele adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze.

Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă, a mai spus Cooke.

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a întegistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința trombozelor severe raportate, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

Mai multe țări europene – printre care Germania, Franța, Italia și Spania – au anunțat anterior că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse. 

Editor : Monica Bonea