FMI vede semnele unei redresări globale mai puternice, dar rămân riscuri semnificative

[ad_1]

Numărul doi din Fondul Monetar Internațional a indicat sâmbătă că există semne emergente ale unei redresări economice globale mai puternice, dar a avertizat că rămân riscuri semnificative, inclusiv mutațiile suferite de coronavirus, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Geoffrey Okamoto, First Deputy Managing Director FMI, a declarat că la începutul lunii aprilie instituția își va actualiza previziunile din ianuarie pentru o creștere globală de 5,5%, pentru a reflecta cheltuielile suplimentare de stimulare fiscală din Statele Unite, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Într-un discurs adresat Forumului pentru Dezvoltare din China, Okamoto și-a exprimat îngrijorarea cu privire la divergențele crescânde dintre economiile avansate și piețele emergente, aproximativ 90 de milioane de oameni trecând sub pragul sărăciei extreme de când a început pandemia.

Okamoto a declarat că China a revenit deja la nivelurile de creștere pre-pandemice înaintea tuturor economiilor mari, dar că există semne îngrijorătoare ale unei diferențe în creștere între economiile avansate și piețele emergente.

Okamoto, FMI: nu este clar cât timp va dura pandemia și accesul la vaccinuri a rămas foarte neuniform, atât în economiile avansate, cât și în cele emergente

FMI proiectează că venitul pe cap de locuitor în țările emergente și în curs de dezvoltare, cu excepția Chinei, între 2020 și 2022 va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge și mai mulți oameni în sărăcie.

Perspectivele generale au rămas incerte, a spus Okamoto, adăugând că nu este clar cât timp va dura pandemia și accesul la vaccinuri a rămas foarte neuniform, atât în economiile avansate, cât și în cele emergente.

Okamoto a declarat că unele țări au, de asemenea, posibilități reduse de a-și spori cheltuielile pentru a combate pandemia și a atenua impactul economic al acesteia, în special cele cu venituri mici și cu niveluri ridicate ale datoriei.

[ad_2]

Citește mai mult..