Guvernul Cîțu, noi măsuri de austeritate. Părinții nu mai primesc 1.500 de lei pentru creşă sau grădiniţă

[ad_1]

Noi măsuri de austeritate sunt propuse de coaliția de guvernare PNL, USR-PLUS și UDMR. Sunt sacrificate acum fondurile acordate părinților pentru decontarea cheltuielilor cu creșa sau grădinița copiilor.


In articol:


Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) pentru amânarea mai multor termene şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fiscal.

Potrivit proiectului de OUG prezentat de Antena 3, plata stimulentelor se suspendă, începând cu data de 1 aprilie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv. Drept urmare, părinţii nu vor mai primi cei 1.500 de lei pentru decontarea cheltuielilor legate de educaţia copiilor.

Citeste si: Un candidat la președinție, răpus de COVID-19 chiar în ziua alegerilor

Banii pentru creșă și grădiniță, tăiați de Guvernul Florin Cîțu

Cheltuielile cu creşa sau cu grădiniţa nu vor mai fi suportate de stat, prin intermediul angajatorului. Ministerul Finanţelor propune suspendarea aplicării acestei măsuri, potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituţiei, deşi toată lumea aştepta normele de aplicare.

Pe perioada suspendării, cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a creşelor şi grădiniţelor aflate în administrarea companiilor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată şi intră sub incidenţa limitei stabilite pentru acestea, de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Citeste si: Anunț de ultima oră despre închiderea Capitalei. Când se ia decizia și ce se întâmplă cu școlile

Potrivit sursei citate, prin Legea nr. 239/2020, au fost introduse noi reglementări prin care angajatorii pot efectua cheltuieli pentru educația copiilor.

Astfel, companiile care efectuează acest tip de cheltuieli pot să scadă costurile din impozitul pe profit datorat, fără a depăși 1.500

de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului.

Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 noiembrie 2020, însă nu a fost pusă în aplicare niciodată pentru că normele de aplicare nu au fost publicate.

Citeste si: Liber la angajări în sistemul public. Care sunt condițiile, conform premierului Cîțu

Tichetele de creșă ar putea crește din aprilie

Valoarea tichetelor de creșă acordate salariaţilor ar putea crește de la 1 aprilie cu 10 lei lunar, potrivit unui proiect publicat luna trecută de Ministerul Muncii.

Potrivit Ministerului Muncii, începând cu luna aprilie 2021   valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă   va fi de 480 lei.

Valoarea nominală ale noilor tichete    se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II   al anului 2021, respectiv august 2021 şi septembrie 2021, se arată în proiectul de lege.

În prezent, valoarea unui tichet de creşă este de 470 de lei, fiind majorată tot cu 10 lei anul trecut. 

Valoarea tichetelor de creşă este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Citeste si:  Premierul anunţă că în Legea salarizării ar putea fi introduse criterii de performanţă

Ce alte modificări mai aduce proiectul de OUG publicat de Finanțe

De asemenea, în proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor se numără şi prelungirea cu încă 90 de zile a scutirii de impozit specific HoReCa, începând cu 1 aprilie 2021.

O altă modificare se referă la un nou termen pentru eşalonarea datoriilor fiscale, respectiv 30 septembrie 2021.

[ad_2]

Citește mai mult..