Până când te poți înscrie pentru a primi vaccinul COVID-19. Ce este lista de așteptare și cum funcționează?

[ad_1]

Până când te poți înscrie pentru a primi vaccinul COVID-19. Află mai jos ce este lista de așteptare și cum funcționează ea în etapa a treia de vaccinare din România.


In articol:


Înscrierea pentru vaccinul anti-Covid-19 nu este limitată în timp, dar cu cât te înscrii mai devreme, cu atât ai șanse mai mari să te imunizezi mai devreme împotriva temutului coronavirus.

Înscrierea pentru a primi vaccinul COVID-19 s-a deschis tuturor categoriilor de vârstă eligibile vaccinării începând cu etapa a treia din campania națională de vaccinare. Românii cu vârsta sub 55 de ani, care nu se află în grupele de risc se pot înscrie pe listele de așteptare descgise pe platforma de vaccinare ROVACCINARE.ro.    

Citeste si: Cât de sigur este vaccinul COVID-19 de la Oxford AstraZeneca? Află ce spun specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății

Înscriere pentru vaccinul anti-COVID. Ce este lista de așteptare și cum funcționează?

Românii au posibilitatea, începând cu 15 martie, să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, pot opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv.

Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor

putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Mai exact, fiecare centru de vaccinare dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.

Citeste si: Câți oameni s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore

Programările la vaccinare se pot realiza atât prin intermediul platformei electronice, cât și prin apelarea

numărului de call center. Operaționalizarea listelor de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19 s-a făcut împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). 

Citeste si: VIDEO- Carantină de weekend în Capitală și magazine închise de la 18

Românii pot alege de la 1 aprilie ce tip de vaccin vor să facă

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că, de la 1 aprilie, se va afişa în platforma de programare tipul de ser cu

care se poate face imunizarea la fiecare centru.

Valeriu Gheorghiță a precizat că,  pentru cei care se înscriu pe listele de aşteptare, va fi estimat şi timpul până la vaccinare.

„Un element important este legat de actualizarea platformei de programare. Începând cu data de 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare configurat în platforma de programare va avea afişat tipul de vaccin, aşa încât orice persoană care îşi va face programare într-un centru de vaccinare sau va opta să treacă în lista de vaccinare va şti de la început ce

fel de vaccin se distribuie în acel tip de centru”,  a anunţat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Citeste si:  Virusul care cauzează răceala comună poate bloca stabilirea SARS-CoV-2 în celulele umane

Medicul care conduce campania de vaccinare în România spune că timpul de vaccinare poate să varieze faţă de estimarea iniţială în funcţie de capacitatea de vaccinare a respectivului centru şi de tipul persoanelor care sunt înscrise în acea listă de aşteptare.

Citeste si:  Caz șocant în România. Soț și soție, morți de COVID după vaccin, iar fiica lor este la ATI

[ad_2]

Citește mai mult..