Răsturnare de situație în Myanmar, la aproape două luni de la lovitura de stat


Răsturnare de situație în Myanmar, la aproape două luni de la lovitura de stat: sute de protestatari au fost eliberați de gruparea militară care a preluat puterea de la fosta președintă a țării, Aung San Suu Kyi. Este prima victorie a protestatarilor, care au început o grevă națională împotriva noii puteri.


In articol:


Răsturnare de situație în Myanmar.  Sute de oameni care erau închiși pentru că au protestat împotriva loviturii de stat de luna trecută au fost eliberați, în primul pas făcut înapoi până acum de militari, într-o încercare disperată de a aplana mișcarea de protest.

Martori aflați în afara închisorii Insein din Yangon au văzut o mulțime de autobuze cu tineri eliberați, care făceau gestul de sfidare cu trei degete adoptat de mișcarea de protest, informează The Guardian.

Citeste si: Cele două regiuni care au suspendat vaccinarea cu Pfizer, din cauza unui defect de ambalare

În același timp, un eveniment tragic a avut loc azi în Myanmar. O fetiţă de doar 7 ani a fost împuşcată mortal în locuinţa ei, după ce forţele de securitate au
deschis focul în orașul Mandalay. Este cea mai tânără victimă din reprimarea violentă a protestelor de după lovitura de stat militară de luna trecută. 

Peste 600 de protestatari au fost eliberați

Televiziunea de stat din Myanmar a declarat că un total de 628 de oameni au fost eliberați astăzi. Prizonierii par a face parte din sutele de studenți reținuți la începutul lunii martie în timp ce manifestau împotriva loviturii de stat din 1 februarie care a demis guvernarea legitimă, condusă de Aung San Suu Kyi.

Un avocat, care a vorbit presei sub protecția anonimatului, a declarat că toți cei eliberați au fost arestați pe data de 3 martie. Potrivit sursei citate, doar 55 de persoane reținute în legătură cu protestele au rămas în închisoare și este probabil ca toți aceștia să fie acuzați în temeiul secțiunii 505 (A) din Codul penal, care prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Citeste si: Record de decese zilnice din cauza COVID-19 în Brazilia. Proteste în întreaga ţară

O fetiţă de doar 7 ani a fost împuşcată mortal în locuinţa ei, după ce forţele de securitate au deschis focul în orașul Mandalay.

Proces împotriva fostei președinte Aung San Suu Kyi 

Zeci de oameni au fost uciși până acum în reprimarea violentă a protestelor anti-junta militară de pe întreg teritoriul statului asiatic.

Raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a emis la sfârșitul lunii februarie un avertisment, declarându-se îngrozit de riscul escaladării violenţei la trei săptămâni după lovitura de stat militară.

În declaraţia sa, Tom Andrews a mai spus că „a primit informaţii că au fost trimişi soldaţi din zonele periferice în Yangon”, capitala economică a ţării, unde se adună

manifestanţii.

„În trecut, astfel de mişcări de trupe au precedat ucideri, dispariţii şi arestări în masă”, a adăugat oficialul ONU.

Citeste si: Cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat. 38 de oameni au fost uciși în Myanmar

Lovitura de stat din Myanmar din 2021 a început în dimineața zilei de 1 februarie, când consilierul de stat ales democratic Aung San Suu Kyi, președintele Win Myint și alți lideri ai partidului de guvernământ au fost arestați și reținuți de Tatmadaw, armata Myanmarului.

Câteva ore mai târziu, armata Myanmarului a decretat stare de urgență pe o perioadă de un an și a anunțat că puterea a fost predată comandantului-șef al forțelor armate, Min Aung Hlaing.

La 3 februarie 2021, Myint a fost acuzat pentru încălcarea regulilor campaniei și restricțiilor COVID-19 în conformitate cu secțiunea 25 din Legea privind gestionarea dezastrelor naturale.

Suu Kyi a fost acuzată pentru încălcarea legilor de urgență COVID-19 și pentru importul și utilizarea ilegală de dispozitive radio și de comunicații, în special a șase dispozitive ICOM de către echipa sa de securitate și un walkie talkie, care sunt restricționate în Myanmar și au nevoie de autorizație de la agențiile militare înainte de achiziție. Ambii au fost arestați preventiv timp de două săptămâni.



Citește mai mult..