UE schimbă regulile privind exporturile de vaccin. Decizia ar putea duce la noi tensiuni cu Marea Britanie



Uniunea Europeană a introdus miercuri noi reguli în ceea ce privește exportul de vaccinuri împotriva Covid-19, printr-un mecanism mai clar prin care să poată bloca livrările către țări cu rate mai mari de imunizare, cum este Marea Britanie, dar și spre țări care țin dozele de vaccin doar pentru ele, transmite Reuters.

Până acum, exporturile puteau fi blocate numai dacă se considera că o companie nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE şi erau acoperite doar exporturile către anumite ţări. Comisia Europeană a renunţat la excepţiile pentru exporturile către ţările vecine.

Noul sistem, mai strict, introduce de asemenea două noi criterii: luarea în calcul a gradului de avansare a campaniei de vaccinare în ţara respectivă şi dacă statele producătoare de vaccin exportă într-o manieră reciprocă.

Decizia ar putea genera noi tensiuni post-Brexit cu Londra, care a avertizat Bruxelles-ul în privința unui „naționalism în domeniul vaccinurilor”.

Comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că mecanismul de autorizare a exporturilor nu vizează nicio țară anume.

Potrivit oficialului, acordarea licențelor de export se va baza pe reciprocitate și ”proporționalitate”, pe situația epidemiologică, rata vaccinării și accesul la vaccinuri din țara de destinație.

Totodată, restricțiile de export ar putea fi aplicate și în cazul în care companiile își respectă contractele trimestriale, dar împing livrările de vaccinuri către sfârșitul perioadei.

Dombrovskis susține însă că noile reguli nu creează un algoritm detaliat iar solicitările de export vor fi analizate de la caz la caz.

17 țări vor fi incluse în mecanism

17 țări din jurul Uniunii Europene, printre care Israel, Norvegia și Elveția, care nu aveau nevoie până acum de autorizație când importau vaccinuri din UE, vor fi incluse în mecanism și vor trebui să solicite autorizații.

De la sfârșitul lunii ianuarie, de când a fost introdus mecanismul de control și până acum, UE aprobat exportul a 43 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, pentru 33 de țări, printre care se numără și Marea Britanie, care a primit 10,9 milioane de doze.

Totodată, dintre cele 380 de solicitări de export, UE a blocat una singură, un transport către Australia.

Citiți și: În pragul unui război al vaccinurilor cu Marea Britanie, Uniunea Europeană dă vina pe AstraZeneca

Marea Britanie, vizată de UE în ceea ce privește posibila blocare a exporturilor

„Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a susținut șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

AstraZeneca a livrat doar aproximativ 30 de milioane de doze din totalul de 80 de milioane promise UE pentru primele trei luni ale anului. Cantitatea nu a fost suplimentată, în ciuda solicitărilor repetate ale oficialilor UE.

Potrivit companiei AstraZeneca, Marea Britanie se folosește de o clauză în contractul său de furnizare prin care împiedică exportul de vaccinuri până când piața britanică este complet deservită. 

În schimb, în tot acest timp, milioane de doze de vaccin fabricate în statele membre ale blocului comunitar au fost exportate în toată lumea, inclusiv în Marea Britanie.

Londra răspunde la amenințarea Comisiei Europene: „Ar afecta reputația Uniunii Europene”

Ministrul Apărării din guvernul de la Londra, Ben Wallace, a avertizat Uniunea Europeană că o blocare a exporturilor de vaccin împotriva coronavirusului ar fi „contraproductivă” și ar „dăuna reputației” blocului european.

„Uniunea Europeană ştie că restul lumii priveşte maniera în care se comportă Comisia. În cazul în care contractele şi angajamentele sunt rupte, acest lucru ar fi extrem de dăunător pentru un bloc comercial care se laudă cu respectarea legii”, a declarat Ben Wallace pentru postul de televiziune SkyNews.

Demnitarul britanic a subliniat că producţia de vaccinuri se bazează pe o colaborare ce implică mai multe ţări, avertizând că blocarea exporturilor AstraZeneca ar compromite nu doar şansele cetăţenilor lor de a avea un program de vaccinare adecvat, dar ar afecta numeroase alte ţări din lume şi reputaţia UE.

AstraZeneca ar ascunde 30 de milioane de vaccinuri în Italia

Autoritățile italiene au descoperit 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca într-un depozit dintr-un oraș din apropiere de Roma, scrie Politico, preluând La Stampa. Potrivit cotidianului italian, dozele provin de la fabrica Halix din Olanda, care nu are încă autorizație de producție pentru UE, și urmau să ajungă în Marea Britanie.

 La Stampa citează surse din cadrul UE, care susțin că vaccinurile erau destinate inițial Marii Britanii. Dar exportul a fost stopat după ce blocul comunitar a introdus un mecanism de blocare a exporturilor.

Editor : I.C



Citește mai mult..