Ce spune Ministrul Educației despre vacanța de o lună a elevilor: S-a dorit reducerea mobilitățiiSorin Cîmpeanu a declarat la Digi24 că Ministerul Sănătății a cerut vacanța prelungită pentru elevi argumentând că în acest mod se va reduce mobilitatea. În acest context, Cîmpeanu a fost întrebat dacă s-a luat în considerare că pe durata celor două Sărbători Pascale românii vor merge la munte, crescând astfel mobilitatea, iar răspunsul său a fost scurt: „Poate fi… vom vedea.”

Situația în școli a fost, marți, îngrijorătoare, spune Cîmpeanu, în condițiile în care numărul școlarilor și al angajaților infectați a fost mult mai mare decât media, însă miercuri s-a infirmat acest trend.

„Miercuri au fost 30 de copii infectați și 22 de angajați din învățământ. Nu s-a păstrat un trend ascendent și că măsurile sunt respectate în unitățile de învățământ”, a precizat Ministrul Educației.

Întrebat ce argumente au existat atunci când s-a luat în calcul prelungirea vacanței de primăvară a elevilor, acesta a spus că ar fi vorba e „micșorarea mobilității”. De asemenea, Ministrul a fost întrebat dacă s-a luat în considerare că pe durata celor două Sărbători Pascale românii vor merge la munte: „Domnul Voiculescu a spus că o lună de vacanță trebuie să luați acum? Și dumneavoastră sau alții nu i-ați replicat că s-ar putea ca românii să plece la munte?”. Cîmpeanu a răspuns: „Poate fi și asta…”.

În ce privește posibilitatea ca elevii să învețe online în loc să stea o lună în vacanță, Sorin Cîmpeanu a precizat că „au mai rămas foarte mulți care au dificultăți la predarea online și ar fi generat o inechitate” pe care a considerat-o inacceptabilă.

„Vedem cu toții trendul ascendent, nu poate nega nimeni. Pe la jumătatea lunii aprilie e posibil să avem un vârf. E normal că în acest caz vor fi luate măsuri restrictive. Puntea de pe 12 aprilie până pe 29 aprilie ar fi putut să fie o predare online, e o variantă și asta, am luat-o în calcul”, a mai spus Cîmpeanu.

Citește și:  Cîmpeanu: Nu e corect să închidem școlile. E și varianta scurtării semestrului 2 cu o săptămână și datele Evaluării Naționale să rămână

Vacanța de primăvară pentru elevi între 2 aprilie și 4 mai

În 2 aprilie, copiii ar urma să intre în vacanță până în 4 mai, iar anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială, potrivit propunerii inițiale a Ministerului Educației.

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus inițial Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației se va întâlni joi, la ora 10, cu Comitetul pentru Dialog Social, din care fac parte reprezentanţi ai profesorilor, elevilor şi părinţilor și va discuta toate propunerile luate în calcul pentru modificarea structurii semestrului al doilea. 

Editor : A.A.Citește mai mult..