Coreea de Nord a lansat două rachete în Marea Japoniei. Reacția Coreei de Sud



Coreea de Nord a lansat joi dimineață două proiectile în mare, au anunţat joi Coreea de Sud şi Japonia, potrivit dpa, preluată de Agerpres. Este a doua lansare de rachete în interval de o săptămână.

Şeful de stat-major interarme sud-coreean (JCS) a afirmat că probabil este vorba despre două rachete balistice cu rază scurtă de rachete, potrivit .agenției de știri sud-coreene Yonhap.

Proiectilele au fost lansate joi dimineață din orașul Hamju, situat în provincia Hamgyong de Sud, și au zburat circa 450 de kilometri, la o altitudine de 60 de kilometri, a mai arătat JCS. 

„Armata noastră păstrează o poziţie fermă de pregătire sub o strânsă coordonare Coreea de Sud – SUA cu monitorizare şi securitate sporite”, a declarat JCS, conform informaţiilor transmise de agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap.

În acelaşi timp, premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că cele două proiectile lansate de Phenian joi dimineaţa sunt rachete balistice.

Suga a declarat că Japonia „protestează serios” după ce Coreea de Nord a lansat cele două rachete în Marea Japoniei şi că Tokyo „condamnă cu tărie” acest act.

„Lansarea ameninţă pacea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii şi a constituit o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Suga.

Ministerul japonez al apărării a declarat că prima rachetă a fost lansată la 22:06 GMT, iar a doua cu puţin înainte de 22:30 GMT.

A doua lansare într-o săptămână

Este a doua oară când Phenianul lansează rachete în ultima săptămână.

Coreea de Nord a lansat duminică două rachete de croazieră în largul coastei sale de vest, a raportat miercuri Yonhap.

Potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane, lansările de la sfârşitul săptămânii au făcut parte dintr-o „testarea normală” ce nu încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

„Avem cunoştinţă despre lansarea a două rachete”, a declarat responsabilul american pentru AFP, sub acoperirea anonimatului. Presa din SUA a relatat că este vorba despre rachete cu rază scurtă de acţiune.

Lansările de duminică au avut loc după exerciţiile militare comune desfăşurate de Coreea de Sud şi SUA timp de nouă zile, care nu au inclus antrenamente pe teren, încheiate săptămâna trecută, joi.

Rezoluţii ONU interzic regimului nord-coreean testarea rachetelor balistice. Coreea de Nord a fost supusă unor sancţiuni internaţionale dure, menite să descurajeze continuarea dezvoltării de rachete care pot fi echipate cu focoase nucleare.

Editor : B.P.



Citește mai mult..