Rețete delicioase cu ciuperci pentru Postul Paștelui

[ad_1]

O lună și câteva zile ne mai desparte de Învierea Domnului. Credincioșii au intrat în Postul Paștelui, așa că s-au conformat și vor consuma preparate specifice.


In articol:


Românii au intrat în Postul Paștelui.

Este cel mai lung și cel mai aspru post din timpul anului. Anul acesta, Învierea Domnului Iisus Hristos va fi pe 2 mai. Paştele catolic va avea loc pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 1 mai.

Rețeta de tocăniță de post cu ciuperci și mămăliguță

Un fel de mâncare care îți va fi la îndemână pe perioada postului este tocănița cu ciuperci și mămăliguță.
Este un preparat delicios și usor de gătit.

Citeste si: Cum prepari cei mai buni cartofi prăjiți. Secretul bucătarilor pentru a fi savuroși

Ingredientele necesare:
Tocăniță de post cu ciuperci și mămăliguță- 3-4 porții

600 g ciuperci champignon
2 ardei grași de două culori
3 cepe medii
1 cutie cu roșii decojite – 400 g
cimbru
1 legătură de pătrunjel
ulei pentru prăjit ceapa
2 linguri vin alb
sare
piper

Trebuie

să spălăm ciupercile, apoi le lăsăm să se usuce și le tăiem felii. Tăiem ardeii și ceapa în cuburi mici, și lăsăm ciupercile cât mai mari. Ele sunt vedetele. Călim ceapa în ulei până se înmoaie, apoi adăugăm ciupercile și ardeii.

Nu uitați să adăugați sare, piper, cimbru. Lăsăm puțin să fie pătrunse, apoi punem roșiile decojite din conservă și tăiate cubulețe.

În pasul următor, punem 2 linguri de vin alb și apă cât să acoperim ciupercile.

Le lăsăm să fiarbă la foc moderat. Cât mai spre final, adăugăm o linguriță de făină dizolvată cu puțină apă în sos. Lăsăm totul să fiarbă în jur de cinci minute. Le vom lăsa pe foc, apoi, până când sosul prinde consistență și scade în volum.

Citeste si: Cum se face șunca de casă afumată: ingrediente și mod de preparare

Vom opri focul și presărăm verdeață tocată fin.

Nu uitați să puneți mămăliguță caldă pe farfurii alături de tocăniță. Poftă bună!

Ciuperci la tigaie cu usturoi și ceapă

Acest tip de mâncare este pentru cei care postesc, dar și pentru cei care țin dietă.

Rețete de post cu ciuperci.[Sursa foto: google]

Ingrediente necesare:

500 g ciuperci proaspete tip champignon sau de pădure
3-4 fire ceapă verde sau praz
1 cățel de usturoi
sare
piper
1-2 linguri de ulei sau 1 lingură de ulei și 20 g unt
½ linguriță chimen

Spălăm ciupercile și apoi le ștergem. De reținut că trebuie foarte bine scurse de apă. Dacă avem ciuperci mici le putem lăsa așa, însă dacă sunt măricele le putem tăia în jumătăți sau sferturi.

Vom pune ciupercile într-o cratiță cu foarte puțină apă (cca.50 ml), 1/2 linguriță de sare și 1/2 linguriță de chimen. Lăsăm totul la fiert în jur de cinci minute. Cât fierb ciupercile, spălăm și tăiem ceapa verde. Însă, putem folosi și praz.

În pasul următor, scurgem ciupercile și le punem în tigaie cu două linguri de ulei sau cu 1 lingură de ulei și o bucățică de unt (pentru cei ce nu țin post).

Vor sta în tigaie până încep să sfârâie, adică dispare apa. Apoi, adăugăm ceapa verde, un praf de sare, și sotăm ciupercile câteva minute până se rumenesc ușor.

Stingem focul, sunt gata! Apoi presărăm piper negru proaspăt măcinat și adăugăm și usturoiul zdrobit (acesta este opțional). Nu ezitați să încercați această rețetă!

Rețetă de sarmale cu ciuperci de post

Ingrediente necesare pentru prepararea a 40 de sarmale:

1 varză murată mare
200 g orez cu bob rotund
2 morcovi mari
50 ml ulei
300 g hribi/ mix ciuperci proaspete
1 ceapă albă mare
1 ardei gras
150 ml suc de roșii+ 150 ml apă
2-3 crenguțe cimbru
1 lingură piper boabe
sare (după gust)
piper măcinat (după gust)

Începem să curățăm morcovii și ceapa. Apoi tocăm totul mărunt. Punem ulei într-o tigaie antiaderentă și adăugăm mixul de morcovi și ceapă. Timp de 3-4 minute sotăm la foc mediu și adăugăm ciupercile tocate mărunt. Amestecăm bine alături de sare și piper după gust, și le lăsăm pe foc încă 2-3 minute.

Vom adăuga orezul, nu îl spălăm și nu îl lăsăm la înmuiat. Apoi, amestecăm și lăsăm pe foc alte 2-3 minute. Trebuie ca la sfârșitul preparării umplutura să fie bine legată, fără urme de lichid.

Lăsați umplutura la răcit, apoi împăturiți sarmalele. Vom toca mărunt ce a rămas de la varza murata, de exemplu cotorul, frunzele mici.

Adăugăm totul în cratiță sau într-un vas de lut, alături de 2-3 linguri de ulei. Punem apoi un strat de varză tocată murată. Adăugăm câteva boabe de piper, 1 crenguță de cimbru și un strat de sărmăluțe. Printre sărmăluțe punem felii subțiri de ardei gras.

Acoperim totul cu varza tocată. Vom forma un nou strat de sarmale de post, printre ele punem din nou felii de ardei și apoi le acoperim cu varză tocata rămasă.

Vom maesteca susucl de roșii cu apa și punem deasupra sarmalelor. Punem și o crenguță de cimbru și boabe de piper, acoperim vasul cu capac și îl punem în cuptor.

Sarmalele fierb în jur de două ore la 180°C. Le scoatem și le savurăm cu poftă, desigur cu mămăligă și ardei iuți.

Citeste si: Cel mai bun mujdei de usturoi pentru carnea de porc. Iată cum să-l faci

Ciorbă de burtă falsă cu ciuperci pleurotus de post

O ciorbă rapidă de post cu ciuperci. Aceasta este varianta vegană a ciorbei de burtă normale.

Ingrediente necesare:

500 grame de ciuperci Pleurotus
2 litri de apă
2 linguri de vegeta naturală
un morcov
2 căței de usturoi
100 ml de ulei
sare, piper dupa gust
zeamă de lămâie sau oțet pentru acrit
– pentru smântâna din caju
100 grame caju crud
150 ml apă (caldă)
75 ml apă plată
un vârf de cuțit cu sare
zeamă de la o jumătate de lămâie

Vom spăla ciupercuțele Pleurotus în jet de apă și apoi le lăsăm să se zvânte puțin. Le vom tăia fâșii. Urmează să pune, 2 litri de apă la fiert alături de cele două linguri de vegeta naturală.

Vom rade și morcovul pe răzătoare, apoi punem tigaia pe foc să se încingă uleiul. Adăugăm morcovul și îl călim 2-3 minute.

Când apa începe să clocotească adăugăm fășiile de ciuperci tăiate și morcovul călit. Continuăm prin a adăuga sare și piper și vom lăsa să fiarbă 20 de minute. Timp să se gătească ciupercile și morcovul.

Citeste si: Halva de casă. Rețeta e mai simplă decât ai fi crezut. În plus, se face și rapid!

Spre final vom pune usturoiul pisat și smântâna din caju. Ciorba se servește fierbinte. Putem să punem și zeamă de lămâie sau oțet de mere, după gust. Poftă bună!

Rețetă de pizza vegetariană cu ciuperci

Ingrediente pentru circa patru porții: 1 kg de faină
1 cub de drojdie
2 lingurițe de zahăr
50 ml ulei de măsline
1 linguriță de sare
500 ml apă călduţă

Aluatul pentru blatul de pizza se face ca la orice pizza normală la tigaie. Umplutura diferă în funcție de gusturile fiecăruia. Vom căli ceapa în ulei de măsline, și apoi adăugăm roșii pasate.

Întindem sosul peste aluat, apoi punem ciupercile champignon din conservă și un amestec de legume. Vom rade cașcaval vegetal sau tofu. Vom continua să punem măsline, fășii de ardei, oregano, sau alte condimente după gust.

Lăsăm totul la cuptor pentru 20 de minute. După acest timp veți savura o pizza crocantă și delicioasă.

Citeste si: Cea mai bună supă cremă de legume. O poţi face cu legume proaspete de primăvară

[ad_2]

Citește mai mult..