Vești îngrijorătoare: Tulpina britanică ar fi cuprins tot teritoriul României
[ad_1]
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) avertizează că există o probabilitate mare ca tulpina britanică a virusului sars-cov-2 să fi cuprins deja întreg teritoriul României. Până acum au fost confirmate 542 de infectări în 71% din județe, dintre care aproape jumătate sunt în București.
In articol:
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a făcut o analiză epidemiologică a 546 de cazuri de COVID-19 confirmate cu noi variante ale SARS-CoV-2.
Joi, pe 25 martie au fost publicate rezultatele acestor investigații epidemiologice.
”În anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 1034 secvenţieri finalizate în săptămânile 53/2020-11/2021, respectiv până la data de 21 martie 2021 inclusiv, dintre care 546 au fost confirmate cu VOC (”variants of concern” – variante care determină îngrijorare): 542 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) şi 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1).
Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 52,8%”, a precizat sursa citată.
Rezultatele au fost comunicate de către patru laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Balş, MedLife şi Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV). Totodată, faţă de analiza anterioară, din 15 martie, rata de confirmare a crescut cu 7,5%.
Citeste si: O nouă variantă de coronavirus, cu dublă mutație, a fost descoperită în India
În ce județe s-a răspândit tulpina britanică a COVID-19
Cele mai multe cazuri de infectare au fost cu tulpina britanică, în număr de 542. Acestea s-au înregistrat în: Argeş (2), municipiul Bucureşti (258), Bihor (11), Brăila (1), Botoşani (5), Braşov (8), Caraş-Severin (4), Cluj (22), Constanţa (9), Covasna (18), Dâmboviţa (10), Dolj (2), Galaţi (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iaşi (16), Ilfov (29), Mureş (3), Neamţ (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Suceava (22), Teleorman (2), Timiş (72), Tulcea (1), Vâlcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3),
”din străinătate” (cazuri de import) (6). Totodată, infectările cu varianta sud-africană au fost din Argeş (1) şi Bucureşti (1), iar cele cu varianta braziliană din Bucureşti (2).
Citeste si: Rafila: „În România s-au înregistrat circa 4.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus la persoane care fuseseră vaccinate”
”Faptul că pentru 30 dintre judeţe (71,4%), provenind din toate regiunile ţării, există evidenţe de transmitere a variantei B.1.1.7,
denotă o răspândire extinsă. În plus, aşa după cum menţionam şi în analiza anterioară, această distribuţie reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea judeţelor şi nu distribuţia reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, au precizat specialiştii.
Varianta britanică a COVID-19, cea mai răspândită
Majoritatea cazurilor confirmate cu varianta britanică a coronavirusului s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 de ani, iar 87,5%) dintre cazuri au avut vârsta mai mare de 25 de ani.
Totodată, au fost înregistrate trei cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menţionată apartenența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menţionat nicio legătură epidemiologică.
Cazuri COVID-19 fără legătură epidemiologică
Straniu este că mai mult din 65% (352 de cazuri) din cazurile anchetate de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti (DSP) nu nicio legătură epidemiologică identificată.
Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost menţionată pentru numai 5 cazuri (0,9%). Pentru 4 cazuri a fost menţionat istoric de călătorie în alte ţări.
27% dintre cazuri (145 de cazuri) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 şi/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Şase cazuri (1%) au fost încadrate ca infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. De la 6% dintre cazuri, adică 30 mai exact, nu au putut fi obţinute informaţii din cauza refuzului, respectiv a imposibilităţii contactării telefonice a persoanei.
”Proporţia cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulaţia intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, au subliniat reprezentanţii INSP.
Până în prezent, au fost înregistrate 16 decese la cazuri confirmate cu ”variante care determină îngrijorare”, toate cu varianta britanică, provenind, după ”judeţul de infectare”, din Bucureşti (3), Bihor (1), Constanţa (1), Covasna (1), Dâmboviţa (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Timiş (2), Vâlcea (1), Vaslui (1), Vrancea (1).
[ad_2]
Citește mai mult..