„Nu cred că o să funcționeze, tramvaiul e plin, la mall e plin”



Duminică a fost prima zi cu noi restricții în Capitală, într-o nouă încercare de limitare a răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19. La ora 18 a intrat în vigoare măsura conform căreia magazinele, mall-urile și terasele își încheie programul. Iar Bucureștiul este doar la un pas de măsuri și mai severe dacă rata va depăși 7,5 la mia de locuitori. Polițiștii au instituit filtre pentru a verifica respectarea regulilor, dar și pentru a-i informa pe cetățeni.

Unele dintre măsurile anunțate de oficialii din Capitală pentru limitarea răspândirii noului coronavirus nu sunt explicate și par greu de pus în practică. De exemplu, în ceea ce privește mall-urile, oficialii spun că în interior, distanța fizică trebuie menținută la doi metri și, in mod obligatoriu, trebuie asigurați 7 metri pătrați de persoană. În Capitală, mall-urile se vor închide la ora 18:00 vineri, sâmbătă și duminică și la ora 21:00 în timpul săptămânii.

Creșterea ratei de infectare în Capitală a dus la măsuri drastice de limitare a răspândirii noului Coronavirus dar unele dintre restricții sunt neexplicate și greu de pus în practică. De exeplu, directiva dată de Comitetul Municipal pentru Situații de urgență București despre cum vor funcționa Mall-urile în Capitală. Ele vor fi închise la 18.00 vineri, sâmbătă și duminică și la 21.00, în timpul săptămânii. Oficialii spun că interiorul mall-ului distanța fizică trebuie menținută la doi metri dar și obligativitatea de a asigura 7 metri mătrați de persoană, în incintă.

Citește și: OFICIAL. Lista noilor restricții decise pentru București. Măsurile se aplică de duminică

În mall-uri a fost aglomerație în prima zi cu noile restricții

Oamenii sunt sceptici în privința aplicării noilor norme, mai ales în mall-uri și magazine. 

„Nu cred că o să funcționeze, sincer nimeni nu respectă regulile, tramvaiul e plin, dacă scurtezi fereastra o să fie și mai plin. La mall? La mall este același lucru. Adică să bage mai puține persoane, asta este practic ce vrea să zică. Ce să zic, e o idee dar nu o să meargă, nu merge. Cea mai bună idee era să testeze pe toată lumea, să bage în carantină pe cine trebuie și aia e”, spune un tânăr. 

Angajații mall-urilor spun că sunt momente în care le indică oamenilor să păstreze distanța de cel puțin doi metri, dar de cele mai multe ori nu sunt ascultați: „Ar trebui să le respectăm și să încerc să mă încadrez dar faza cu magazinele nu prea o înțeleg și nu prea îmi convine”.

„Nu o să aibă nicio relevanță că se închid magazinele la 18.00 sau sălile de fitness. Dacă te uiți pe trotuar pe stradă uite ce de lume e. Teoretic trebuie să pui omul la 2 metri distanță când stă la coadă să intre în magazin, unde îl pui? În fața mall-ului? Pe stradă? În parcare să-l lovească mașina? Cred că asta cu ora 18 nu e ok pentru că lumea se va înghesui pur și simplu. Ar trebui să ne spălăm pe mâini și să purtăm mască corect.”

Citește și: LISTA. Cluburi cunoscute din București, închise în urma controalelor. Amenzile primite pentru încălcarea restricțiilor

Primele localuri care n-au respectat regulile au fost închise în Capitală

După săptămâni întregi în care doar i-au amenințat cu sancțiuni mai dure pe patronii de restaurante și cluburi care nu respectă regulile de pandemie, autoritățile au trecut la fapte. Un club cunoscut din Capitală a fost închis pentru că nu avea autorizație de funcționare și alte DOUĂ localuri au primit amenzi de peste 40 de mii de lei și nu mai au voie să funcționeze în următoarele 30 de zile.

Prima seară de distracție în noua locație a clubului Bamboo, a fost și ultima. Autoritățile au întrerupt o petrecere cu peste 150 de participanți care nu respectau normele de distanțare.

Radu Mihaiu – primar Sector 2: „Le-am spus că trebuie să respecte legea, că trebuie să nu construiască fără autorizație de construire lângă sit arheologic. Ei au spus da,da, da și ieri seară au pornit petrecerea. Am suspendat activitatea până cqnd se remediază toate problemele pe care le-au găsit autoritățile.”

Pe lângă amenda de 33 de mii de lei, patronii clubului Bamboo s-au ales și cu dosar penal pentru evaziune fisală. Tot sâmbătă seara, Direcția de Sănătate publică a decis și închiderea pentru 30 de zile a teraselor LOFT și Casa di David, din Herăstrău. Motivul: cele două nu respectau măsurile de prevenire a răspâdirii infecției cu noul coronavirus.

Sunt însă primele astfel de sancțiuni de suspendare a activității aplicate de DSP, în ultima perioadă, deși imagini cu petreceri ilegale în cluburile din Capitală au apărut săptămânal în mediul online.

Pentru ca poliția să poată aplica decizii de suspendare în rândul teraselor și cluburilor pentru nerespectarea măsurilor împotriva covid 19, este nevoie de o nouă lege. Parlamentul și Guvernul și-au pasat responsabilitatea în ultimele două luni pentru modificarea legislatiei. Acum, există un proiect al Ministerului de Interne, însă va mai dura câteva săptămâni bune până va intra în vigoare.

Oficialii spun că dacă în Capitală, rata de infectare va trece de 7,5 la mia de locuitori, restricțiile valabile pentru vineri, sâmbătă și duminică vor fi valabile toată săptămâna.

Editor : Alexandra Andronie



Citește mai mult..