Jurnalişti din Olanda, atacaţi de credincioşi la slujbe unde nu erau respectate măsurile de protecţie

[ad_1]

Credincioşii din două localităţi olandeze au atacat jurnaliştii care raportau despre slujbele organizate fără respectarea măsurilor de protecţie, relatează dpa, citată de Agerpres.

Bisericile protestante stricte din Urk şi Krimpen aan den Ijssel şi-au deschis porţile pentru sute de vizitatori duminică dimineaţa, în pofida reglementărilor stricte de combatere a pandemiei de COVID-19 şi a criticilor publice.

Jurnaliştii care raportau au fost atacaţi în afara bisericilor.

La Krimpen an den Ijssel, lângă Rotterdam, un bărbat în vârstă de 43 de ani a lovit cu picioarele şi a agresat un reporter TV, potrivit martorilor oculari. Atacatorul a fost scos din biserică la scurt timp şi apoi arestat, potrivit poliţiei.

La Urk, localitate situată la nord-est de Amsterdam, un bărbat a lovit în mod intenţionat un cameraman TV cu o maşină. Anterior, reporterii au fost, de asemenea, loviţi cu piciorul de către persoanele venite să asiste la slujbă, aşa cum se poate vedea în imaginile filmate. Se pare că jurnaliştii au fost doar uşor răniţi.

Poliţia şi politicienii au calificat aceste violenţe drept inacceptabile.

„Jurnalismul independent este necesar pentru un stat constituţional democratic”, a spus ministrul justiţiei, Ferd Grapperhaus.

Mai mulţi parlamentarii din partide diferite au reacţionat, denunţând aceste violenţe. Lăsaţi jurnaliştii să îşi facă treaba, a scris pe Twitter Lilianne Ploumen, lidera social-democraţilor.

Anterior, prim-ministrul Mark Rutte a criticat bisericile ca fiind iresponsabile pentru că au permis participarea la slujbe a sute de credincioşi în pofida măsurilor de lockdown.

Conform Constituţiei olandeze, reuniunile comunităţilor religioase nu pot fi interzise.

Până în prezent, însă, majoritatea comunităţilor religioase a respectat regulile, permiţând participarea la slujbe a cel mult 30 de persoane.

Editor : Monica Bonea

[ad_2]

Citește mai mult..