Noua Casă 2021 condiții. Cum se calculează rata lunară

[ad_1]

Programul Noua Casă 2021 a debutat zilele trecute, cu un plafon financiar comparabil cu cel de anul trecut. Vezi mai jos cum ți se calculează rata lunară dacă vrei să îți achiziționezi o locuință prin programul Noua Casă 2021.


In articol:


Noua Casă 2021 condiții. Programul

Noua Casă 2021 a început vineri, 26 martie, cu condiții modificate față de cele de anul trecut.

Noua Casă 2021 condiții. Plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediţia 2021 are valoarea de 1,5 miliarde de lei, în timp ce în 2020 au fost acordate aproape 13.600 de garanţii în valoare de 1,6 miliarde lei pentru achiziţia de locuinţe. 

Citeste si: VIDEO- Casă de vedetă vă invită în această săptămână într-un loc special din Sinaia

Noua Casă 2021 condiții. Cât te costă creditul pentru noua locuință

Noua Casă 2021 condiții. Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii dar trebuie să fii pregătit financiar pentru a acoperi următoarele:

– Avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.

– Depozitul colateral– reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii
– Dobânda- IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Citeste si: Școală în flăcări. Mai mulți elevi au fost evacuați

Alte costuri: Comisionul anual de garantare către FNGCIMM- 0,3%- stabilit anual de MFP şi calculat la sold. Pentru locuințele de până în 70.000

euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
– prima de asigurare a imobilului, precum și taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Noua Casă 2021 condiții. Cum se calculează rata lunară

BNR a limitat gradul de îndatorare la 40%, respectiv 45%, pentru achiziția primei locuințe. Pentru a vedea ce sume poți primi prin intermediul programului Noua Casă, putem lua în calcul următorii parametri: gradul de îndatorare, DAE, a cărei medie, la nivelul principalelor instituții

bancare, este de aproximativ 4,72% (însă există și dobânzi ușor mai mici) și existența unor rate egale pe toată maturitatea împrumutului (poți opta și pentru rate descrescătoare).

Pentru un apartament de 80.000 euro, luat pe 20 de ani, cu un avans de 15% – în lei, apartamentul are o valoare de aproximativ 387.208 lei.

Avansul de 15% reprezintă 58.081 lei, iar creditul ajunge la 329.126 lei.

Cu o dobândă de 4,72%, rata lunară ajunge să fie de 2.121 lei.

Programul Noua Casă 2021. La ce bănci poți depune dosarul

Programul Noua Casă 2021.  Plafonul aprobat de Guvern va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru  cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Citeste si:  Lista completă a noilor restricții din România. DOCUMENTUL adoptat de Guvern

Programul Noua Casă. Ce se schimbă din 2021

Anul trecut, Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a modificat programul Prima Casă prin majorarea plafonului de finanţare garantată de stat de la 70.000 euro până la 140.000 euro pentru achiziţia de locuinţe cu o suprafaţă mai mare, cu 3- 4 camere, pentru familiile tinere cu mai mulţi copii.

Programul Noua Casă îşi păstrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat.

Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va răspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanţi în program.

Ce tip de locuință poți achiziționa prin Noua Casă

– locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

– locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

– alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Citeste si:  HAOS la metrou, vineri dimineața. Circulația blocată din cauza unui protest al sindicaliștilor

Cine poate participa în programul Noua Casă 2021

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

-la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp;

-achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legi;

-are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Programul Noua Casă 2021. Care este avansul minim 

Plafoanele Maxime ale Garanțiilor în acest an sunt: 

1) Garanție în nume și cont de stat de pana la 60% pentru creditele pentru locuinte noi, de pana la 140.000 de mii de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 15%;

2) Garanție în nume și cont de stat de pâna la 50% pentru credite pentru locuinte noi de pana la 70.000 de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%;

3) Garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte vechi de pana la 70.000 euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%.

VEZI AICI GHIDUL PROGRAMULUI NOUA CASA 2021

De la lansarea programului “Noua Casă”, în trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă un număr de 2.188 promisiuni de garantare, emise în anul 2019-2020, în valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

[ad_2]

Citește mai mult..