Numărul de morți din cauza COVID-19 ar fi de fapt, cu 60% mai mare în Mexic. Noile cifre schimbă topul celor mai afectate țări


Mexicul a publicat cifre revizuite care indică faptul că numărul deceselor cauzate de coronavirus este, de fapt, cu 60% mai mare decât cel raportat anterior.

Se estimează că peste 321.000 de oameni au murit în țara din cauza Covid-19.

Cifra revizuită plasează acum Mexicul pe locul doi în lume în ceea ce privește numărul de decese legate de Covid, după SUA, potrivit BBC.

Președintele Andrés Manuel López Obrador s-a confruntat cu critici dure cu privire la modul de gestionare a crizei. Opoziția l-a acuzat că a minimizat severitatea pandemiei și i-a reproșat întârzierea declansării programului de vaccinare.

Raportul revizuit publicat de Ministerul Sănătății din Mexic arată că până la sfârșitul celei de-a șasea săptămâni a anului 2021 au existat 294.287 de decese „asociate cu Covid-19”, cifra anunțată anterior fiind de 182.301.

Numărul de morți din cauza COVID-19 ar de fapt, cu 60% mai mare în Mexic FOTO: Profimedia Images

De la mijlocul lunii februarie au fost raportate peste 26.772 de decese legate de Covid-19 în Mexic, ceea ce înseamnă că numărul total ar fi de 321.000.

Numărul plasează Mexicul deasupra Braziliei, care a înregistrat 310.000 decese, și sub SUA, care a înregistrat 549.000 de decese.

Experții au avertizat multă vreme că adevăratul număr de morți din Mexic este probabil mult mai mare. De asemenea, se crede că lipsa paturilor de terapie intensivă în multe zone a dus la moartea unui număr mare de persoane acasă.

Noile cifre au venit după o revizuire a „excesului de decese” și certificatelor de deces din perioada de pandemie.

Săptămâna trecută, Hugo López-Gatell, care conduce comitetul de coordonare a crizei, a avertizat că țara riscă un nou val de infecții pe măsură ce milioane de persoane se pregătsc pentru sărbătorile de Paște.

Președintele López Obrador, care a avut și el Covid-19, a fost acuzat în repetate rânduri de oponenții săi că nu ia în serios criza, fiind văzut adesea în public fără mască de față.

Între timp, programul de vaccinare din Mexic a înregistrat până acum aproximativ 6,1 milioane de doze administrate.

SUA au anunțat recent că pune la dispoziție patru milioane de doze de vaccin AstraZeneca pentru Mexic și Canada. Ambele țări au aprobat administrarea AstraZeneca, însă SUA nu, dar cu toate acestea are un stoc cu acest vaccin.

Casa Albă a spus că 2,5 milioane de doze vor merge în Mexic și 1,5 în Canada.

Editor : D.C.



Citește mai mult..