Guvernul, decizie de ultim moment. Românii se pot testa de coronavirus în farmacii

[ad_1]

Guvernul României a adoptat în ședința de luni o ordonanță de urgență prin care testele rapide pentru detectarea infecțiilor cu coronavirus pot fi făcute în farmacii, ca parte a unui efort de a crește testarea în rândul populației.


In articol:


Proiectul de ordonanță de urgență adoptat luni de Guvern, într-o ședință

specială derulată online, prevede două măsuri: medicii de diferite specialități vor putea trata bolnavii de COVID – 19, iar posibilitatea testării există de acum și în farmacii. 

O prevedere expresă a ordonanței adoptate de Guvernul Cîțu oferă posibilitatea farmaciilor să efectueze teste pentru a se vedea dacă o persoană a fost infectată cu SARS-CoV -2.

Citeste si: Raed Arafat, semnal de alarmă despre criza de la ATI. „Nu e de jucat cu situația de acum”

Ministrul Sănătății: Avem peste 2 milioane de teste, kituri pentru testare, pe care le putem pune la dispoziție 

Următorul pas este ca ministrul sănătății să emită un ordin după adoptarea acestui act normativ. „Testarea rapidă va fi parte din soluție. Farmaciile vor fi locurile în care se poate organiza testarea dacă există anumite condiții fizice, spații definite clar în OUG și ordinul de ministru, și dacă există oameni dispuși și pregătiți corespunzător.

OUG va fi cel mai probabil adoptată astăzi (n.r. luni)”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a arătat că aceste kituri pentru testare vor fi oferite gratuit către farmacii, urmând ca acestea să stabilească dacă introduc un cost pentru populație.

„Testele vor fi puse la dispoziție de către autoritățile centrale, Ministerul Sănătății și DSU. Prețul ar putea să difere de la o farmacie la alta.

Unele poate vor vrea să ofere testare gratuită, altele să pună o anumită taxă. Evaluăm posibilitatea să transmitem testele gratuit. Avem peste 2 milioane de teste, kituri pentru testare, pe care le putem pune la dispoziție. Avem donații de la Comisia Europeană și luăm în considerare achiziții suplimentare”, a arătat ministrul. 

Medicii de alte specialități nu vor fi răspunzători de prejudiciile provocate bolnavilor de COVID-19

Guvernul a umărit ca prin această ordonanţă să mărească și numărul de medici care vor trata în viitor pe bolnavii de COVID-19.

Astfel, medicii care au specialități diferite de infecționiști, de exemplu, vor putea să trateze bolnavii de COVID-19 cu condiția să urmeze cu strictețe schema de tratament care este recunoscută de oficialități.

Există și o prevedere în ordonanța de urgență, care spune că medicii de alte specialități nu vor fi răspunzători de daunele sau de prejudiciile provocate bolnavilor de COVID-19.

Raed Arafat, un nou semnal de alarmă despre criza de la ATI

Raed Arafat, semnal de alarmă despre criza de la ATI

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că există o creştere constantă a numărului de pacienţi cu forme grave, care sunt intubaţi şi necesită tratament de Terapie Intensivă, găsirea locurilor fiind uneori problematică. Arafat anunţă că duminică erau la un moment dat 52 de pacienţi intubaţi în Unităţile de Primiri Urgenţe cărora cu greu li s-a găsit loc pe ATI.

Raed Arafat a precizat, luni seară, în două intervenții TV, că  situația la ATI este una destul de gravă, mai rea decât în noiembrie anul trecut, și că unitățile de primiri urgențe sunt pline în toată țara.

Suntem aproape de 1.400 de cazuri la ATI. Unitățile de Primiri Urgențe sunt pline. Ieri am avut 52 de pacienți intubați care așteptau să fie internați. Am reușit să creștem numărul paturilor. Nu vrem să așteptăm să ajungem în situația ca pacienții să aștepte în ambulanțe, în fața spitalelor„, a spus Raed Arafat la un post TV.

Citeste si:  Când va fi livrat vaccinul Johnson & Johnson în România

Luni, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 1.398 de persoane sunt internate la ATI. ”Cu cât creşte mobilitatea, cu atât creşte răspândirea”, a mai declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a avut un mesaj pentru care protestează față de noile măsuri de combatere a bolii:

„Să fie atenți de unde își iau informațiile și să se gândească că toți au rude, au bătrânii lor, cu care mâine poimâine se pot trezi în spital. Cei care neagă existența virusului nu avem ce să le mai spunem să-i convingem, dar cei care mai pot gândi să înțeleagă nu e de jucat cu situația, măcar să înțeleagă că oricine poate să fie victima acestui virus. Cei care s-au vaccinat poate rămân sub un control mai bun, dar cei nevaccinați sunt vulnerabili”.

Citeste si:  VIDEO -Centrul de vaccinare de la Romexpo, haos și ore întregi la cozi

Alte 120 de decese în 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni alte 3.825 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 120 de pacienţi au decedat, iar 1.398 sunt internaţi la ATI. Capitala a ajuns la o incidenţă de 7,06, iar judeţul Ilfov la 8,51 la mie.

Până astăzi, 23.234 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat, iar în intervalul 28.03.2021 (10:00) – 29.03.2021 (10:00) au fost raportate 120 de decese (69 bărbaţi şi 51 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Din numărul de 120 de decese, unul dintre ele a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 29 decese la categoria de peste 80 de ani. Totodată, 111 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 9 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

[ad_2]

Citește mai mult..