Suspendarea ajutorului de 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță a fost publicată în Monitor. Guvernul „a uitat” să anunțe adoptarea



Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților (părinți) 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta a apărut, luni în Monitorul Oficial.

Deși a fost adoptată joi seara, premierul Florin Cîțu a menționat în conferința de la finalul ședinței de Guvern doar celelalte măsuri din OUG. La fel a făcut și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, dar el a postat pe Facebook. Ambii au omis să anunțe suspendarea facilității până la finalul anului, notează HotNews.

Deși toată lumea aștepta normele de aplicare, Guvernul a decis suspendarea ajutorului. Ministerul Finanțelor și-a motivat decizia susținând că măsura ar avea un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei și că nu există o procedură de compensare clară.

Părinţii ar fi primit 1.500 de lei pe lună de la angajator, iar mai departe, firmele urmau să-şi scadă această cheltuială din impozitele plătite statului. Legea este în vigoare de la începutul anului. Aceasta a fost adoptată anul trecut, fiind inițiată de UDMR.

Acum, UDMR a depus un nou proiect în Parlament prin care este reintrodusă facilitatea, însă actul normativ a suferit mai multe modificări. 

„Amendamentele clarifică noțiunea de educație timpurie, dar și care sunt instituțiile ce pot beneficia de prevederile legii. Totodată noul act normativ prevede ca în cazul în care părinții au optat pentru tichetele de creșă eliberate de autoritățile locale, nu pot beneficia și de sprijinul de 1.500 de lei din partea statului, eliminându-se astfel o posibilă dublă finanțare pentru același serviciu”, a declarat deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, inițiatorul proiectului.

Editor : R.K.



Citește mai mult..