Veniturile populației nu vor fi afectate semnificativ



Euro a trecut astăzi de pragul psihologic de 4,90 lei. La cursul oficial, moneda europeană a atins un nou maxim istoric, cotația de referință fiind de 4.9156 lei, în creștere cu 0,38%. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat la Digi24 că evoluția din ultima perioadă vine și pe fondul întăririi valutelor, însă spune că veniturile populației nu vor fi afectate semnificativ.

„Am avut în ultima perioadă o creștere regională a tuturor valutelor din regiune. Vin pe fondul întăririi dolarului, care e la un nivel ridicat, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani față de euro. În ceea ce privește leul, am avut azi-noapte, de exemplu o creștere semnificativă a cursului pe interbancar, semn că nerezidenții sunt cei care operează aceste tranzacții, cei care operează din afara țării. E o situație mai greu de gestionat pentru BNR, pentru că nu suntem activi pe piață în acel moment”, a spus Dan Suciu.

„Aceste creșteri venite noaptea, cu un caracter evident speculativ, dar nu foarte accentuat, riscă să continue. Avem un curs flexibil pe care încercăm să nu-l ducem la o flexibilitate majoră, avem o tensiune în societate, presiuni pe piețele externe care duc la aceste evoluții”, a adăgat el.

Suciu spune însă că nu este vorba de o creștere care să-i afecteze semnificativ pe oameni.

„Creșterea de la începutul anului nu este semnificativă, sunt 2-3 bani, iar acest lucru nu se vede neapărat în prețuri într-un mod semnificativ, așa încât cei câțiva lei în plus, dacă sunt, să fie un efort financiar, mai ales că anii trecuți am avut creșteri semnificative de salarii și de venituri în România. Nu cred că e un curs care să afecteze semnificativ sau sensibil veniturile populației”, a mai spus Suciu.

Editor : Monica Bonea



Citește mai mult..