Ar putea persoanele vaccinate cu două doze să renunțe la măști în spații închise? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

[ad_1]

Dacă într-o încăpere sunt persoane vaccinate cu ambele doze, ar fi posibil să nu mai poarte mască? a fost întrebat, miercuri, la Digi24, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID, în condițiile în care au apărut date noi care arată că aceste persoane vaccinate nu ar mai transmite virusul și nici nu ar mai fi la risc să se îmbolnăvească.

Persoanele care s-au imunizat complet, adică au făcut ambele doze de vaccin, nu transmit coronavirusul aproape niciodată. Anunțul a venit de la directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite. Experta spune că datele de până acum sugerează că persoanele vaccinate nu poartă virusul și nu se îmbolnăvesc. Ea s-a referit la rezultatele unui studiu la care au participat aproape 4.000 de angajați sanitari din linia întâi, testați săptămânal, între decembrie 2020 și martie 2021. 

„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat”, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID. „Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a confirmat medicul militar.

Mai mult, CDC-ul a făcut o serie de recomandări pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, care sunt la mai mult de două săptămâni de la administrarea dozei de rapel – în spații închise, în încăperi, un număr mic de persoane care sunt vaccinate pot să renunțe la măsurile deja cunoscute de prevenire a transmiterii, pentru că riscul individual de a contracta infecția este mult diminuat, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Vorbim de o recomandare a CDC, centrul american. În momentul de față, Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut o precizare în acest sens, așa încât, ținând cont și de faptul că vorbim și de alte tulpini, de alte variante virale circulante, cred că la acest moment este prudent, fiind în plină ascensiune a valului 3, să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la creșterea numărului de cazuri. Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem în siguranță”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„În ceea ce privește renunțarea la aceste măsuri de prevenție strict la persoanele care sunt vaccinate și care nu au un profil medical la risc de a dezvolta o formă severă, care nu sunt imunodeprimați, aici, cred că punctual putem adopta aceste măsuri la un moment dat, dar trebuie să așteptăm o decizie la nivel național pentru acest lucru”, a punctat coordonatorul național al campaniei de vaccinare.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..