DOCUMENT. Cartelele de metrou s-ar putea scumpi din iunie
[ad_1]
Scumpirea cartelelor de metrou în acest an este tot mai mult o certitudine. Potrivit unui document obținut în exclusivitate de Digi24, șefii Metrorex analizează posibilitatea unei creșteri a tarifelor începând cu luna iunie. Alte măsuri analizate pentru a diminua pierderile companiei sunt: reducerea cu 18% a salariilor timp de 4 luni, de fapt o suspendare din mai și până în august a majorării lor, și blocarea angajărilor, excepție făcând posturile care țin de siguranța circulației.
Ca să crească veniturile companiei, șefii Metrorex iau în calcul scumpirea cartelelor încă din iunie, potrivit unui document obținut de Digi24.
Câți bani li se vor cere în plus bucureștenilor nu știm deocamdată. Pentru a intra în vigoare, o astfel de propunere trebuie să primească girul ministrului transporturilor.
Ultima creștere de preț a fost în martie 2015. Atunci, prețul unui cartele cu 2 călătorii s-a scumpit cu un leu, iar prețul unui abonament lunar cu călătorii nelimitate a crescut cu 10 lei.
Unii bucureșteni nu sunt luați prin surprindere de o eventuală scumpire a călătoriei cu metroul.
– Ar fi firesc, pentru că toate s-au scumpit, spune unul dintre ei.
– Cum vi se pare acum prețul unei cartele?
– Este rezonabil.
Despre o posibilă majorarea a prețului călătoriei cu metroul, ministrul Transporturilor a vorbit încă de acum o lună, la „Jurnalul de seară” de la Digi24. Majorarea prețului cartelelor este o soluție la îndemână pentru a strânge mai mulți bani în vistieria companiei, în condițiile în care Metrorex nu poate miza pe creșterea numărului de călători.
„Dacă ne uităm la inflație, ar trebui măcar o ajustare în zona asta. Nu va umple acea gaură de care vorbim, dar ca o estimare, cifrele sunt aproximative, la o creștere de 20 la sută în zona tarifară, în medie, se poate ajunge la 50 de milioane de lei în plus pe an, ceea ce ajută, evident pe partea de venituri”, declara Cătălin Drulă.
De altfel, potrivit documentului citat, compania se așteptă ca numărul călătorilor să fie anul acesta comparabil cu cel de anul trecut. În 2020, au intrat în subteran cu 30% mai puțini călători față de 2019, ca urmare a restricțiilor din pandemie și a telemuncii.
Alte soluții pentru acoperirea „găurilor” din bugetul Metrorex
Consiliul de Administrație al Metrorex își dorește să reducă pierderile din bugetul companiei la doar 127 de milioane de lei, fapt imposibil, însă, fără reduceri de cheltuieli.
Astfel, se ia în calcul reducerea cu 18% a lefurilor celor 5.500 de angajați, pentru o perioadă de 4 luni. Ar fi mai mult o suspendare, din mai și până în august, a majorării salariale pe care angajații Metrorex au obținut-o în noiembrie anul trecut. Inițial, se vorbea despre aplicarea unei astfel de măsuri pentru întreg anul 2021. Propunerea a fost, însă, respinsă categoric de sindicate.
Se mai discută și despre blocarea angajărilor cu excepția celor pentru posturile care țin de siguranța traficului, precum mecanici de tren, dispeceri sau impiegați de mișcare.
În lipsa unor astfel de măsuri, membrii Consiliului de Administrație atrag atenția că Metrorex riscă să intre în insolvență.
Pierderile Metrorex
2019: 331,2 mil. lei
2020: 167,7 mil. lei
2021 (propunere BVC) 230,1 mil. lei
2021 (solicitare CA) 127,7 mil. lei
(sursa: Metrorex, Ministerul Finanțelor)
Tensiuni între sindicat, companie și Ministerul Transporturilor
Scumpirea călătoriei cu metroul vine în contextul tensiunilor dintre sindicate, companie și Ministerul Transporturilor. În urmă cu o săptămână, angajații de la metrou au blocat circulația pe toate magistralele, un protest pe care ministrul transporturilor l-a pus și pe seama deciziei de desființare a magazinelor și patiseriilor din stații.
Vineri a expirat ultimatumul dat de șefii Metrorex comercianților și firmei sindicatului care administrează aceste spații și încasează mare parte din banii din chirii. De săptămâna viitoare, am putea asista la demolarea acestor spații. Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent, spune Metrorex într-un comunicat de presă. Niciunul dintre cele construite după 2010 nu are aviz ISU. Magazinele, covrigăriile și patiseriile, care împânzesc stațiile de metrou, ar reprezenta obstacole în calea evacuarii în caz de urgență și ar îngreuna accesul la hidranții din subteran.
Contractul încheiat între Metrorex și firma controlată de sindicate, Sindomet Servcom, pentru închirierea celor circa 5.700 de metri pătrați de spații comerciale la metrou a expirat încă din septembrie 2018 și nu a fost reînnoit. La momentul acela Metrorex încasa 36% din bani. Restul mergea către firma controlată de sindicat.
[ad_2]
Citește mai mult..