Alexei Navalnîi s-a certat în închisoare cu o jurnalistă. Cine este Maria Butina și de ce a venit să-l viziteze

[ad_1]

Alexei Navalnîi a fost vizitat la închisoare de o echipă a televiziunii de casă a Kremlinului, Russia Today, în frunte cu jurnalista Maria Butina. Aceasta din urmă este celebră după ce a fost condamnată pentru spionaj în SUA, în 2018, fiind eliberată un an mai târziu. Întoarsă acasă, ea s-a înrolat în mașina de propagandă a regimului lui Vladimir Putin.

Acesta ar fi fost și scopul pentru care Maria Butina i-a făcut o vizită în închisoare lui Alexei Navalnîi. Ea a vrut să arate că, de fapt, condițiile de detenție ale lui Alexei Navalnîi la colonia penitenciară IK-2 sunt foarte bune, iar disidentul minte atunci când se plânge de ele. Maria Butina susține că locul unde este închis Navalnîi seamănă mai degrabă cu o „tabără de cercetași” decât cu o închisoare.

Între cei doi ar fi existat și un schimb dur de replici. Maria Butina i-ar fi spus că închisoarea are cele mai bune condiții din Rusia, la care Navalnîi i-ar fi strigat că este „sluga hoților de la putere” și o profitoare. Discuția a fost relatată pe contul de Twitter al lui Navalnîi, care este administrat de echipa sa de comunicare. Este publicată și o fotografie în care Maria Butina pare furioasă, iar echipa de comunicare se întreabă dacă jurnalista va fi sancționată pentru că nu poartă mască, deși este obligatorie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Butina și-ar fi încheiat vizita la IK-2 stând de vorbă cu alți deținuți care i-ar fi confirmat cât de bune sunt condițiile din penitenciarul rus. La rândul ei, Maria Butina a scris o carte când s-a întors în Rusia povestind despre condițiile groaznice din închisoarea americană, reamintește The Washington Post. 

Alexei Navalnîi este în greva foamei, în semn de protest față de lipsa de acces la servicii medicale şi supunerea la „acte de tortură” prin privarea de somn. El execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-un penitenciar aflat la 100 de kilometri de Moscova. Principalul opozant al lui Vladimir Putin a slăbit 8 kilograme de când a fost închis aici, la începutul lui martie. În plus, el are dureri puternice de spate și spune că i s-a refuzat consultația din partea unui doctor specialist. 

După ce l-a vizitat, joi, în închisoare, Butina a scris pe rețelele sociale că Navalnîi i s-a părut perfect sănătos și că nu părea o persoană care să fie privată de somn. Mai mult, ea susține că un gardian i-a spus că Navalnîi este cel care refuză să fie văzut de un medic. Însă și ea confirmă că a avut un schimb de replici mai dur cu disidentul. „Știi diferența dintre un sanatoriu și o închisoare?” l-ar fi întrebat ea pe liderul opoziției ruse, scrie New York Times.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..