Blocajul Canalului Suez s-a încheiat. Ultimele nave au traversat zonaToate navele care au rămas blocate în zona Canalului Suez, după eşuarea navei-container Ever Given pe 23 martie, au reuşit până sâmbătă să traverseze această arteră navigabilă. Blocajul Canalului Suez a fost astfel încheiat, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ultimele 61 de nave, din cele 422 care stăteau la coadă când nava Ever Given a fost ranfluată luni, au trecut sâmbătă prin Canalul Suez.

Nava Ever Given, cu o lungime de 400 de metri, a eşuat pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie. Autoritatea Canalului Suez (SCA) a început miercuri o investigaţie pentru a stabili cauza eşuării navei, care a fost în cele din urmă ranfluată după o operaţiune dificilă în care s-a apelat la dragarea nisipului şi la mişcarea portcontainerului cu ajutorul unor remorchere.

Blocarea Canalului Suez a perturbat unele lanţuri mondiale de aprovizionare, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri. 

Preşedintele Autorităţii Canalului Suez, Osama Rabie, a apreciat că pierderile şi pagubele provocate de blocarea navei Ever Given ar putea ajunge la un miliard de dolari. Nava va rămâne în zona Marilor Lacuri până când se va finaliza investigaţia și se va stabili care au fost cauzele care au dus la incidentul care a blocat Canalul Suez.Citește mai mult..