Ministerul Sănătăţii, anunț important despre vaccinurile împotriva COVID-19


Ministerul Sănătăţii a făcut un anunț cu privire la vaccinurile folosite împotriva COVID-19, specificând faptul că nu sunt experimentale. Ministerul a mai precizat că aceste vaccinuri au fost testate în cadrul unor studii clinice, demonstrându-le, astfel, eficiența.


In articol:


Ministerulul Sănătății susține că siguranţa vaccinurilor este monitorizată permanent.

Răspunsul Ministerului Sănătății la întrebarea: ”Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale?”

”Nu. Înainte să fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de fază 1, 2 şi 3, demonstrându-se astfel eficacitatea şi siguranţa acestora. Faptul că ele continuă să fie monitorizate atent NU înseamnă că sunt în faza de experimentare”, a

precizat Ministerul.

Astfel, Ministerul a mai spus că, până acum vaccinurile au trecut printr-o serie de teste înainte de a fi autorizate, ”este important ca siguranţa acestora să fie monitorizată în mod constant”.

”De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar şi cele care există de foarte mulţi ani pe piaţă, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilenţă. Într-un studiu clinic, care poate include doar câteva zeci de mii de voluntari (din motive logistice şi economice), nu se pot analiza efectele unui medicament pentru toate categoriile de oameni, iar anumite
reacţii adverse sunt atât de rare, încât nu apar în timpul studiului”,
a Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sănătăţii, anunț important despre vaccinurile împotriva COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Ministerul a mai precizat în anunțul său că pe prospectul anumitor medicamente apare un triunghi negru însoţit de un alt aspect important: ”Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare, care ne indică faptul că pentru o perioadă de câţiva ani, pe baza informaţiilor obţinute din utilizarea pe scară largă, balanţa beneficiu-risc este reevaluată frecvent”.

”Chiar dacă studiile clinice ne indică o probabilitate foarte mare că această balanţă va înclina spre beneficii, este bine să rămânem vigilenţi şi atenţi la posibilele efecte nedorite”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului.

”Întrebări importante, dar nu atât de urgente, încât să fi amânat vaccinarea populaţiei, riscând un număr mare de decese şi imposibilitatea controlării pandemiei pentru mai mulţi ani”, potrivit postării Ministerului Sănătăţii.

Citeste si: De luni, se închid restaurantele și cafenelele. Decizia de ultimă oră anunțată de autorități. În ce orașe se aplicăCitește mai mult..