Rusia testează o „superarmă” strategică și masează trupe la un nivel fără precedent în Arctica. Ce dezvăluie imaginile prin satelit



Imaginile de la sateliți arată o activitate masivă a truperlor rusești în zona Arctică,  testarea unor „superarme” și încercări de securizare a unei rute navale cheie, potrivit CNN.

Rusia masează un număr fără precedent de forțe militare în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune care rămâne fără gheață din cauza încălzirii globale, în încercrea de a securiza o rută navală cheie din Asia spre Europa.

Experții și oficialii occidentali spun că sunt îngrijorați mai aes de o „superarmă” a rușilor, torpila Poseidon 2M39.

Dezvoltarea acestei torpile este făcută rapid, iar președintele Vladimir Putin a cerut să fie pus la curent cu un „stadiu cheie” al testelor în februarie. Alte teste sunt programate pentru anul acesta, potrivit relatărilor din presa rusă.

Această torpilă „invizibilă” pentru radare este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de ruși pentru a se strecura pe lângă paza de coastă a altor țări, pe fundul mării.

Dispozitivul ar provoca unde radioactive care ar face zonele-țintă nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

Experții spun că arma este „cât se poate de reală” și că este deja în curs de realizare. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensones, a declarat pentru CNN că agenția sa consideră Poseidon o „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare”.

„Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și are o influență mult mai mare decât regiunea în care este testată în prezent, a spus Stensones, care a refuzat însă să ofere detalii cu privire la progresul testelor de până acum.

Imaginile prin satelit obținute de CNN de la compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de echipamente și și trupe militare rusești pe coasta arctică a țării, împreună cu spații de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon și alte arme noi de înaltă tehnologie. Sunt desfășurate acolo și bombardiere și avioane MiG31BM, ca și noi sisteme radar aproape de coasta Alaskăi.

Acumularea de trupe rusești a fost însoțită de mișcări de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Orland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, de exemplu. Submarinul „invizibil” Seawolf al armatei americane a fost în august în zonă.

„Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze din perioada Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk, a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat pentru CNN.

„Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, nu în ultimul rând pentru că creează capacitatea de a proiecta putere până în Atlanticul de Nord”, a spus oficialul.

De asemenea, arme de înaltă tehnologie sunt testate în mod regulat în zona arctică, potrivit oficialilor ruși citați în mass-media de stat și oficialilor occidentali.

În noiembrie, Rusia a făcut un test al rachetei de croazieră antinavă „Zirkon”, a spus Thomas Campbell, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Zirkon și Poseidon fac parte dintr-o nouă generație de arme promise de Putin în 2018. Oficialii americani au luat atunci în derâdere noile arme, spunând că dezvoltarea lor e improbabilă, dar par să se apropie de realizare. Stensones a declarat pentru CNN că Zirkon are o „tehnologie nouă, cu viteze hipersonice, care face dificilă apărarea”.

Încălzirea globală a lăsat Rusia fără bariera naturală de apărare din nord, în condițiile în care întinderea de gheață din zona Arctică se micșorează într-un ritm mult mai mare decât se prevedea.

„Va fi o transformare dramatică în deceniile următoare în ceea ce privește accesul fizic” în zonă, a spus un oficial al Departamentului de Stat.

Rusia a insistat că este vorba despre demersuri „pașnice” și economice.

Dar Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, spun oficiali militari americani.

Comandamentul forţelor SUA în Europa a ridicat săptămâna trecută alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, ceea ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar.

Editor : Monica Bonea



Citește mai mult..