VIDEO -Un pui de urs flămând terorizează comunitatea, statul tolerează



Un pui de urs flămând care bagă spaima într-o comunitate din Harghita ne demonstrează cât de preocupat este,în realitate,statul de problema animalelor sălbatice


In articol:


Puiul de urs din imagini a fost filmat mai multe nopți la rând în curtea unei femei din Harghita cum adulmecă după mâncare și răstoarnă un tomberon.

Mai mult înduioșată decât speriată de animalul înfometat, proprietara a sunat la 112. La apel au răspuns doar jandarmii care au alungat animalul înapoi în pădure. Când puiul a revenit, în căutare de hrană, oamenii locului s-au înarmat.

„L-ar fi îngrămădit asupra gardului și l-ar fi bătut. A mai venit încă un cetățean cu doi câini. L-au scos cumva pe drum, l-au fugărit, ursulețul mic, slab, flămând nu a putut să fugă el așa de tare.
I-au dat cu bâta în cap. A căzut ursulețul pe spate urlând de durere și au început să râdă că s-a predat ursulețul”, povestește o localnică.

Pui de urs flămând, lovit cu bâta în cap de localnici. Statul nu face nimic

Vreme de 12 zile- câte s-au scurs de la semnalarea puiului de urs și până-n prezent- nicio instituție a statului cu răspundere în astfel de situații n-a intervenit, în ciuda apelurilor disperate.

Garda de Mediu și reprezentanții fondului de vânătoare i-au oferit femeii același răspuns- că nu mișcă un deget fără permisiunea mai marilor de la Ministerul Mediului. Numai că hotărârea de la București… întârzie:

Ce se întâmplă la Harghita ne dovedește o dată-n plus că legea dată în birouri, și nu pe teren, e strâmbă. O spun activiștii de la Sibiu, amendați de curând cu 10 000 de lei pentru că au îndrăznit să nu aștepte acordul ministerului când au salvat doi pui de urs malnutriți.

„Tot ce am rugat de fiecare data a fost sa ne lase sa ajungem la animalul ranit. Mereu e nevoie de un dosar cu sina in tara asta, mereu e nevoie sa mergem si sa ne aplecam la vreo trei ghisee si mai este inca ceva, e nevoie sa stam si la o coada online, vorba cuiva, ca sa reusim sa rezolvam niste lucruri care pot fi rezolvate foarte rapid.

Și acum brusc e o suprare ca sa-u salvat doi ursuleti care se pare ca nu au ajuns unde trebuia. Eu nu inteleg mentalitatea asta”, spune Miruna Gritu, presedintele Asociatiei Prietenii Berzelor. 

Ministerul Mediului i-a amendat pe cei care au salvat doi pui de urs

În replică, reprezentantii Ministerului Mediului spun ca voluntarii de la Asociatia Prietenii Berzelor nu au notificat Garda de Mediu si nu au apelat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit sa analizeze starea de sanatate a celor doi pui de urs.

Mai mult, potrivit autorităților, cei doi pui au fost transportati ilegal pe o distanta de 150 de km în conditii improprii. Specialiștii de la Zărnești- care au preluat animalele- susțin însă că dacă puii nu erau salvați rapid, ar fi murit.

„Ursuleții erau în ultimul hal și această asociație nu și-a făcut decât datoria, Sunt sub tratament, au primit glucoză, medicamente pentru problemele intestinale, vitamine. Noi sperăm că o să trăiască”, spune Cristina Lapis, de la Milioane de Prieteni.

Voluntarii asociației vor să conteste in instanță amenda și cer schimbarea legii. În caz contrar, animalele sălbatice riscă să moară, în așteptarea unei hârtii, ori mai rău, să facă victime omenești.

 

 



Citește mai mult..