Ziua NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis: ”NATO a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19”

[ad_1]

Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, cu ocazia Zilei NATO, un mesaj în care subliniază importanța organizației.


In articol:


Președintele Klaus Iohannis vorbește despre NATO ca despre ”cea mai de succes Alianţă de apărare colectivă din istorie”.

”Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianţă politico-militară fundamentală

pentru pacea, securitatea şi prosperitatea internaţionale, cea mai de succes Alianţă de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică şi profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune. 

Evoluţiile actuale la nivel internaţional se menţin dinamice şi impredictibile, iar provocările de securitate se înmulţesc şi se diversifică. Puterea Alianţei de a face faţă acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective”, spune președintele.

România a participat în mod activ şi substanţial în ultimii ani

Președintele a subliniat și implicarea României în dezvoltarea alianței: ”În plus, capacitatea NATO de a-şi îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetăţenilor şi teritoriilor aliate, se datorează şi procesului constant de adaptare şi transformare la care România a participat în mod activ şi substanţial în ultimii ani.

Citeste si: Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de Paștele Catolic 2021: ”Traversăm de mai bine de un an o perioadă dificilă, provocată de pandemia de COVID-19”

Prin

demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerenţa şi consistenţa deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la care contribuţia României este semnificativă”.

NATO, rol important în gestionarea pandemiei

Klaus Iohannis a mai subliniat rolul important al NATO în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, ”prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziţia aliaţilor a mijloacelor şi a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarităţii atât între aliaţi, cât şi în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată

eficienţa. România a valorificat aceste noi oportunităţi, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în ţară echipamente esenţiale combaterii pandemiei”.

Citeste si: Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, declarații de ultimă oră la Institutul „Cantacuzino” (VIDEO)

”România este profund ataşată valorilor euro-atlantice şi acţionează hotărât în spiritul consolidării relaţiei transatlantice şi pentru promovarea profilului şi rolului NATO.

Ţara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operaţiile şi misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO”.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul după proteste: „Restricțiile nu pot fi încă ridicate”

[ad_2]

Citește mai mult..