Topul surselor de stres pentru români. Cum s-a schimbat comportamentul financiar în pandemie

[ad_1]

Plata datoriilor este sursa cea mai mare de stres pentru 64% dintre români. Unul din trei consideră că banii îi controlează viața, însă foarte puțini sunt dispuși să învețe cum să își gestioneze mai bine veniturile. Sunt concluziile unui sondaj realizat recent. 

Unul din trei români este îngrijorat că situația financiară îi controlează viața.  Mai bine de jumătate dintre respondenții unui sondaj derulat la începutul anului au spus că banii le influențează sănătatea psihică, plata datoriilor fiind în proporție de 64% sursa cea mai mare de stres.

Urmează în topul factorilor de stres pentru români: generarea unui venit suficient de mare pentru a-și acoperi cheltuielile și economisirea.  45% încearcă să economisească mai mult pentru a avea o plasă de siguranță pe viitor. Doar 37% au pus deoparte un fond de urgență în prezent, iar 4 din 10 consideră că pot apela la rude și prieteni pentru suport financiar în cazul unui eveniment nefericit. 

Deși cercul de apropiați este în topul surselor de informare pentru sănătatea financiară, banii continuă să fie un subiect tabu. Doar unul din trei români declară că discută des despre situația financiară împreună cu prietenii sau familia. 64% sunt de părere că experiența personală, cu eșecuri și reușite, este cea mai importantă.

40% dintre români își gestionează banii zilnic bazându-se pe instinct. Numai 12% apelează la experți financiari sau consultanți pentru a învăța cum să își gestioneze mai bine finanțele personale.  Pe de altă parte, 43% folosesc website-ul sau aplicația băncii lor pentru a-și gestiona finanțele, în timp ce 33% își notează veniturile și cheltuielile într-o agendă.

În general, cei intervievați consideră că propria lor sănătate financiară personală a fost mai bună înainte de pandemia COVID-19, dar că se va redresa ușor în următorul an.

Editor : A.P.

[ad_2]

Citește mai mult..