Guvernul rus este responsabil de sănătatea lui Alexei Navalnîi

[ad_1]

Administrația Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate din ce în ce mai proastă a disidentului rus Alexei Navalnîi, încarcerat de regimul Putin de la începutul anului, după ce a revenit în Rusia în urma otrăvirii sale cu agentul neurotoxic noviciok. 

„Suntem îngrijoraţi de informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a domnului Navalnîi. Îndemnăm autorităţile ruse să ia toate măsurile necesare pentru a-i oferi siguranţă. Atât timp cât se află în închisoare, Guvernul rus este responsabil de sănătatea şi bunăstarea lui”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, conform Mediafax.

Avocaţii lui Alexei Navalnîi au comunicat că disidentul rus a fost transferat într-o secţie pentru deţinuţi bolnavi, din cauza unor probleme respiratorii. Alexei Navalnîi a anunţat că a avut febră, precizând că alţi deţinuţi sunt bolnavi de tuberculoză. Potrivit publicaţiei Izvestia, citată de cotidianul britanic The Guardian, Aleksei Navalnîi a fost testat şi pentru depistarea coronavirusului.

În urmă cu o săptămână, Alexei Navalnîi a anunţat că intră în greva foamei, denunţând lipsa de acces la servicii medicale şi faptul că este torturat prin privare de somn.

Alexei Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Alexei Navalnîi în arest la domiciliu. Opozantul rus a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a otrăvirii sale cu noviciok în vara lui 2020.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..