Preşedintele SUA Joe Biden vrea să acorde peste 200 de milioane de dolari palestinienilorAdministraţia Joe Biden a anunţat Congresul SUA că intenţionează să reia programul de asistenţă pentru palestinieni care include ajutoare de 235 milioane de dolari: 150 de milioane de dolari prin Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutorare pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), 75 de milioane de dolari pentru sprijin economic şi 10 milioane de dolari asistenţă pentru dezvoltare, informează Agerpres.

Preşedintele democrat Joe Biden a declarat clar că doreşte să schimbe abordarea predecesorului său, republicanul Donald Trump, despre care palestinienii susţin că a fost excesiv de favorabilă Israelului.

Noua administraţie de la Washington promisese să reia asistenţa economică şi umanitară în valoare de sute de milioane de dolari şi să coopereze pentru redeschiderea misiunii diplomatice palestiniene la Washington.

Colaboratorii lui Joe Biden au afirmat că vor ca soluţia bazată pe coexistenţa a două state, unul palestinian şi unul israelian, să devină o prioritate în politica SUA cu privire la conflictul israeliano-palestinian.

Până acum Washingtonul a acţionat prudent şi a lăsat să se înţeleagă că orice decizii majore vor fi luate după alegerile din Israel, desfăşurate recent, şi alegerile parlamentare şi prezidenţiale palestiniene, din 22 mai şi 31 iulie.

Fosta administraţie Trump a blocat aproape întreaga asistenţă după ce a tăiat relaţiile cu Autoritatea Palestiniană, în 2018. Măsura a vizat anularea ajutorului pentru finanţarea UNRWA, care furnizează asistenţă celor 5,7 milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi în Orientul Mijlociu.

Fondurile destinate refugiaţilor palestinieni nu vor ajunge totuşi la nivelul celor 365 de milioane de dolari pe care SUA le-au furnizat agenţiei internaţionale în 2017.

Editor : A.A. | M.L.Citește mai mult..