Armata ucraineană este obligată să apere țara



Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în vizită în estul Ucrainei, în contextul desfășurării de trupe ruse la graniță și a accentuării tensiunilor dintre Rusia pe de-o parte și Ucraina și NATO pe de alta. Zelenski a spus că armata ucraineană face tot posibilul pentru respectarea armistițiul în estul țării, însă este obligată să apere țara, dacă se va pune această problemă.

Armata face tot posibilul pentru apărarea statului şi menţinerea armistiţiului în Donbas, a declarat Volodimir Zelenski, conform Reuters, citat de Mediafax.

„Vizita are loc în zone în care armistiţiul a fost încălcat în ultimele zile şi are rolul menţinerii spiritului de luptă”, a comunicat Preşedinţia Ucrainei, conform postului France24.

Un militar ucrainean a fost ucis joi în confruntări cu insurgenţi proruşi, astfel că bilanţul de anul acesta a ajuns la 25 de morţi pentru armata ucraineană.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţului în estul Ucrainei.

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova. Ruslan Homciak a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi. În total, bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morţi.

Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenţei militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin.

Kremlinul a comunicat că „preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor”. Vladimir Putin a denunţat, în conversaţia cu Angela Merkel, „provocările” Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea „agravarea situaţiei pe linia de contact”.

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..