Israelul refuză cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional în ancheta despre presupuse crime comise în teritoriile palestiniene

[ad_1]

Israelul a decis să nu coopereze cu Tribunalul Penal Internaţional în ancheta referitoare la presupuse crime comise în teritoriile palestiniene ocupate, informează AFP.

La începutul lunii martie, procuroarea generală a Tribunalului Penal Internaţional (TPI), Fatou Bensouda, a anunţat iniţierea unei anchete privind posibile crime comise în teritoriile palestiniene ocupate – Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est – din 2014 şi până în prezent.

Israelul, care nu este membru al TPI, a respins această decizie, salutată, în schimb, de către palestinieni. La acea dată, administraţia americană condusă de fostul preşedinte Donald Trump şi-a exprimat „dezamăgirea” faţă de acest demers.

TPI are autoritatea de a judeca persoane acuzate de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război desfăşurate pe teritoriul statelor care au ratificat Statutul de la Roma, tratat care a marcat, practic, înfiinţarea TPI.

Deşi Israelul nu a ratificat niciodată acest statut, TPI a decis că are jurisdicţie asupra teritoriilor palestiniene ocupate, după ce Palestina a devenit în 2015, oficial, membră a TPI.

Editor : M.L.[ad_2]

Citește mai mult..