George Floyd a murit din cauza lipsei de oxigen, nu de la fentanil



George Floyd, bărbatul afro-american care a murit anul trecut, după ce un polițist a stat timp de 9 minute cu genunchiul pe gâtul lui, a decedat din cauza lipsei de oxigen, a spus un medic la procesul fostului ofițer de poliție Derek Chauvin, acuzat de moartea bărbatului, potrivit BBC.

Contrazicând teoria avocaților lui Chauvin, medicul Martin Tobin, a spus că nu fentanilul, substanță activă din analgezice găsită în corpul lui George Floyd, a cauzat moartea bărbatului. Tobin a a adăugat că și o persoană sănătoasă „ar fi murit” din cauza lipsei de oxigen, dacă s-ar fi aflat în aceeași situație.

Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost filmat în genunchi pe gâtul lui Floyd timp de peste 9 minute în timpul arestării sale din luna mai a anului trecut.

Fostul ofițer este judecat pentru crimă, dar a negat acuzațiile. Alți 3 polițiști vor fi judecați separat în acest caz.

Raportul toxicologic în cazul lui Floyd, publicat în iunie 2020, arăta urme de fentanil și metamfetamină în corpul bărbatului. Avocații lui Chauvin au susținut de atunci că fentanilul a cauzat moartea lui Floyd.

Cu toate acestea, Tobin, un medic de terapie intensivă, a spus că respirația lui Floyd nu a încetinit suficient de mult pentru ca analgezicul să fi fost un factor în pierderea totală de oxigen.

În timpul aceleiași ședințe de judecată, apărarea l-a interogat pe chirurgul poliției din Kentucky, dr. Bill Smock, care lucrează pentru poliția din Louisville și este expert în medicina de urgență criminalistică.

Smock a spus că Floyd se confrunta cu „foamea de aer”, un termen folosit atunci când corpul suferă de lipsa de oxigen. Chiar dacă o supradoză de fentanil poate încetini respirația, persoanele aflate în această situație nu sunt conștiente de lipsa de oxigen și adesea au o stare se somnolență, a explicat medicul. El a adăugat că Floyd nu pare a avea o astfel de stare.

Smock a fost de acord cu apărarea că o supradoză de metamfetamină și fentanil, combinate, pot avea un efect diferit decât fentanilul singur. De asemenea, doctorul a declarat instanței că, în timp ce viziona filmările, l-a auzit pe Floyd plângându-se că nu poate respira înainte de a fi pus la pământ.

Pe de altă parte, Tobin a a spus că mai multe circumstanțe din timpul arestării l-au împiedicat pe Floyd să respire: faptul că era încătușat cu mâinile la spate și așezat cu fața în jos pe asfalt au blocat lărgirea cutiei toracice, nelăsându-l astfel să tragă corect aer în piept.

Imaginile cu Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui Floyd au declanșat anul trecut proteste globale față de rasism și brutalitatea poliției.

Editor : Monica Bonea



Citește mai mult..