Ungaria se oferă să ajute Slovacia să examineze loturile de vaccin rusesc Sputnik evaluate anterior ca neconforme

[ad_1]

Ungaria se oferă să ajute Slovacia să își examineze dozele de Sputnik V achiziționate din Rusia, după ce această achiziție controversată a generat un scandal diplomatic între Rusia și Slovacia. Autoritatea de reglementare a medicamentelor ungară ar urma să o ajute pe cea slovacă să examineze atent dozele de vaccin Sputnik V pentru a se vedea dacă acestea sunt conforme, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Anunţul a fost făcut de ministrul slovac de finanţe, fostul premier Igor Matovic, în urma unei discuţii avute la Budapesta cu ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. Matovic însuși și-a pierdut fotoliul de premier din cauza scandalului generat de achiziționarea vaccinului rusesc. El continuă, totuși, să susțină folosirea acestui ser.

Controversa a fost amplificată săptămâna aceasta de refuzul agenţiei slovace însărcinate cu autorizarea medicamentelor de a autoriza folosirea unui lot de 200.000 de vaccinuri Sputnik V, motivând că are îndoieli asupra compoziţiei serului din acel lot şi că nu dispune de date suficiente pentru a stabili conformitatea acestuia.

În replică, Rusia a acuzat guvernul slovac că a testat vaccinul Sputnik V într-un laborator care nu avea certificarea necesară, încălcând astfel contractul, şi că declaraţiile autorităţii sanitare slovace despre neconformitatea vaccinului rusesc sunt „fake news” şi „un act de sabotaj”.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care deţine patentul vaccinului, a asigurat că „toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros”. Acest fond a cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei dozele de vaccin Sputnik V primite.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..