Valeriu Gheorghiță: „Nu s-a raportat nicio tromboză în România la vaccinul AstraZeneca”

[ad_1]

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a declarat, joi seara, că nu s-a raportat până acum nicio tromboză în România privitor la vaccinul AstraZeneca.


In articol:


Valeriu Gheorghiță spune că sunt foarte puține persoane în România care au făcut ambele doze de AstraZeneca până în acest moment. 

„Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză, în acest interval, între

4 și 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România”, a precizat medicul.

Citeste si: Anunț important EMA: La ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca

Trombozele, efecte adverse foarte rare ale vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri la ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca și care sunt simptomele unei posibile tromboze.

Săptămâna aceasta, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiţă, anunț despre rapelul cu AstraZeneca, după verdictul la nivel UE

Valeriu Gheorghiță: „Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate la AstraZeneca”

Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca nu a suferit tromboze, a declarat, joi seara, coordonatorul CNCAV. Acesta le recomandă celor care au făcut prima doză, să facă rapelul, pentru că nu sunt semnalate alte reacții.

„Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative”, a precizat medicul român la Digi 24.

Potrivit acestuia, la peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa, au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Citeste si: Guvernul a prelungit starea de alertă. Ce măsuri noi au fost luate împotriva răspândirii COVID-19

Semnele care indică o posibilă tromboză

Cu toate acestea, joi, 8 aprilie 2021, EMA a făcut publică o listă cu semnele care ar putea indica o posibilă tromboză. Astfel, cei vaccinați cu AstraZeneca trebuie să ceară imediat ajutorul specialiștilor dacă:

– au dificultăți de respirație,

– durere în piept,

– umflarea picioarelor,

– dureri abdominale persistente,

simptome neurologice, în care sunt incluse și dureri puternice de cap sau vedere în ceață

– pete de sânge mici sub piele în zona unde au fost vaccinați sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției. 

Potrivit EMA, toate acestea ar putea fi semnele unei tromboze și care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

[ad_2]

Citește mai mult..