„O pată pe sistemul de sănătate”

[ad_1]

Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a criticat modul în care s-a făcut evacuarea pacienților de la spitalul Foișor, transformat în spital COVID, în toiul nopții. Este „un caz extrem de regretabil”, spune ea.

Chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, este „anormal” ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă „o pată pe sistemul de sănătate” şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general, a spus Poiană, citată de Agerpres.

„Stimaţi decidenţi, stimaţi colegi, nu discutăm acum decizia luată în cazul Spitalului Foişor în această perioadă de criză, ci modul de implementare! Situaţia pacienţilor evacuaţi în noapte de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular ‘Foişor’ reprezintă un caz extrem de regretabil. Chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general”, a spus Cătălina Poiană, potrivit unui comunicat de presă.

Aceasta a adăugat că înţelege şi ştie că situaţia este extrem de dificilă în ceea ce priveşte numărul de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 în Bucureşti, însă evacuarea de la Spitalul Foişor trebuia mult mai bine gestionată şi coordonată de toţi cei implicaţi în această procedură.

„În perioada în care ne aflăm este extrem de important să creştem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoţii colective după ce vedem pacienţi transferaţi în salvări şi maşini personale, unii abia operaţi, transportaţi prin mijlocul unor protestatari în miezul nopţii.

Pe de altă parte, adresez şi un apel la politicieni să lase declaraţiile politice şi să nu folosească un astfel de episod dramatic şi dificil în mod populist, ci să se implice fiecare în dezvoltarea de soluţii concrete care să ajute real sistemul medical românesc”, a adăugat ea.

Declarația vine în condițiile în care evacuarea spitalului a început seara târziu, deși decizia fusese luată în jurul prânzului. Unii pacienți au fost transferați la alte spitale din țară, dar alții au fost externați chiar dacă fuseseră operați recent. Autoritățile și-au pasat reciproc vina pentru acest incident.

Editor : M.B.

[ad_2]

Citește mai mult..