VIDEO | Interzis la pescuit în Deltă

[ad_1]

O hotărâre fără precedent schimbă un obicei de când lumea în Delta Dunării. Pescarii nu mai au voie să ia acasă peștii capturați dacă sunt din anumite specii și depășesc 5 kilograme. Așa că au atacat în instanță ordinul de prohibiție și îi întreabă retoric pe mai mari din stat: „De braconieri când vă ocupați?”


In articol:


În paradisul sălbatic al Deltei, apele ascund comori de care pescarii profită de secole. Peștele nu mai trage însă ca altădată motiv pentru care, anul acesta, Ministerul Agriculturii și cel al Mediului au emis un ordin de prohibiție prin care se vrea refacerea rezervelor în cazul anumitor specii aflate în declin.

 
 
Pescarii care prind crap, știucă, salău sau somn sunt obligați, de acum, să elibereze peștii înapoi în apă. În caz contrar, aceștia vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 300 și 1000 de lei. 11:46

Ordinul vizează pescuitul recreativ-sportiv. Pescarii amatori sunt revoltați pentru că nu se consideră vinovați de lipsa peștelui și cred că măsurile ar trebui să fie îndreptate în special către stoparea braconierilor.
 

Citeste si: Caz șocant la pescuit. Doi pescari au murit în urma unui accident pe Dunăre

„Eu zic că restricția asta este foarte bine venită pentru repopularea și regenerarea acvaculturii în zona Biosferei, dacă s-ar ține cont nu doar la pescarii amatori, ci și cei care au autorizație și braconierii din zonă. Pescarii amatori vin la distracție, nu vin la capturi foarte mari, nu să captureze 20-50 de kg în câteva zile.

Vin să se simtă relaxați și bine”, spune un pescar.

„E clar că nu mai e pește”

„E clar că nu mai e pește, constatăm și noi, dar e clar că nu pescarii sportivi sunt vinovați de această lipsă”, afirmă o altă persoană.

Reprezentanții Federației Române de Pescuit Sportiv au atacat în instanță ordinul de prohibiție.

Ștefan Popescu – președinte Federația Română de Pescuit Sportiv a declarat: „Interzicerea unei activități sportive printr-un ordin de ministru este abuzivă și chiar poate fi interpretată ca o faptă penală”.

Citeste si: Cea mai gustoasă piftie de peşte ca în Delta Dunării. O rețetă altfel de sărbători

Și comunitățile din Deltă vor avea de suferit din cauza acestor restricții care ar putea avea impact direct asupra turismului. Proprietarii de pensiuni și agenții economici din zonă susțin că se așteaptă la o scădere a numărului de turiști care veneau în Deltă special pentru pescuit.

Marius Dan – administrator pensiune: „Avem o perioadă, începând din 15 octombrie și până în 15 decembrie, unde principalii clienți sunt pescarii sportivi: la știucă, la răpitor. Probabil acolo vom avea cel mai mult de suferit”.

Galina Teleucă – viceprimar Jurilovca: „Ar putea fi pescarii sportivi pricina împuținării peștelui? În niciun caz, cauzele sunt multe, sunt diferite și trebuie mai mulți factori și mai multe instituții implicate în căutarea acestor soluții”.

Citeste si: Ce animale sunt pe cale de dispariție în România

Până acum pescarii amatori sau sportivi aveau dreptul să ia acasă cel mult cinci kilograme de pește sau un exemplar mai mare dacă acesta cântărea mai mult.

[ad_2]

Citește mai mult..