Antony Blinken avertizează că vor exista consecinţe în caz de agresiune rusă în Ucraina



Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că „vor exista consecinţe” în caz de „agresiune” rusă în Ucraina, exprimând „îngrijorarea” SUA cu privire la mişcările trupelor ruseşti la frontiera ucraineană, informează France Presse, citată de Agerpres.

La frontieră sunt masate mai multe trupe ruseşti decât oricând din 2014, în timpul primei invazii” a Rusiei, a spus şeful diplomaţiei americane într-un interviu difuzat duminică la NBC, reluând o estimare formulată deja săptămâna aceasta de Casa Albă.

Preşedintele Joe „Biden a fost foarte clar: dacă Rusia acţionează nesăbuit sau agresiv, vor exista costuri, consecinţe”, a adăugat el, fără a specifica natura eventualelor represalii.

Antony Blinken, care a discutat vineri această problemă telefonic cu omologii săi francez şi german, a subliniat că Statele Unite şi „aliaţii lor europeni au aceeaşi preocupare”.

Războiul din regiunea Donbas a început în aprilie 2014, în urma unei revoluţii pro-occidentale în Ucraina, care a fost urmat şi de anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

Kremlinul nu a negat aceste mişcări de trupe, dar asigură că nu ameninţă pe nimeni, acuzând, dimpotrivă, Kievul de „provocări”

Acest conflict s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de persoane strămutate. Intensitatea luptelor a scăzut în mare parte după acordurile de pace de la Minsk din 2015, însă soluţionarea politică a conflictului nu avansează.

În ultimele zile, Kievul şi mai multe capitale occidentale au criticat Moscova pentru că a masat trupe la graniţa ucraineană şi în peninsula Crimeea anexată, în timp ce incidentele ucigaşe cu separatiştii sunt aproape zilnice. Potrivit Ucrainei, Kremlinul ar putea căuta un pretext pentru a lansa o operaţiune militară de anvergură.

Kremlinul nu a negat aceste mişcări de trupe, dar asigură că nu ameninţă pe nimeni, acuzând, dimpotrivă, Kievul de „provocări” menite să „înrăutăţească situaţia de pe front”.

Desigur, nimeni nu se angajează pe calea războiului şi nimeni nu acceptă posibilitatea unui astfel de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, duminică într-un interviu.

Editor : Liviu Cojan



Citește mai mult..