Câteva ore de vreme rea au stricat rodul pomilor fructiferi din Dobrogea. Caisele și piersicile vor fi puține și scumpe

[ad_1]

De câteva ore a avut nevoie vremea rea ca să strice rodul a peste 60% dintre pomii fructiferi din Dobrogea. În consecință, vara aceasta vom duce dorul caiselor și piersicilor dobrogene. Vor fi puține și scumpe.

Fermierii spun că primele probleme din cauza frigului au apărut la mijlocul lunii februarie, când diferenţa de temperatură dintre zi şi noapte a fost chiar şi de 30 de grade C.

„Au fost lunile decembrie şi ianuarie mai blânde, cu temperaturi ridicate, după care în luna februarie temperaturile au crescut foarte mult de la 16 până la 19 grade C, iar următoarea zi, pe 12 februarie am avut -14 grade. Ei (mugurii) pleacă în vegetaţie şi la o temperature scăzută se necrozează, practic se usucă”, explică fermierul George Lămureanu. „Sunt formaţiuni de rod, medii şi mijlocii. Uitaţi cum rodul este înghețat. Pur si simplu rămân numai mugurii vegetativi” – arată fermierul.

De altfel, şi în două nopţi din această săptămână temperaturile la Agigea, în județul Constanța, au fost negative. Specialiştii spun că pe aproximativ trei sferturi din lungimea ramurilor, pomii fructiferi nu au flori.

„Ăsta e timpul, nu avem ce face. Şi ne-a lovit chiar acuma când a înflorit”, spune un pomicultor.

Pierderile, estimează oamenii din domeniu, ar putea ajunge până la 60 %.

În mod normal, un pom ar fi trebuit să producă 20 de kg de caise, dar din cauza temperaturilor scăzute, la vară vor fi culese maximum 5 kg.

Recolta mai mică va aduce însă prețuri mai mari pe tarabe.

Pentru ca pomii fructiferi să fie salvați de la îngheț o soluție pentru fermieri ar fi să facă foc lângă copaci. Practica este interzisă, iar cine încalcă legea riscă să fie amendat.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..